Evenimentul Zilei > International > Demisie-bombă! Ministrul Sănătății a demisionat în plină pandemie
Demisie-bombă! Ministrul Sănătății a demisionat în plină pandemie

Demisie-bombă! Ministrul Sănătății a demisionat în plină pandemie

Ministrul ceh al Sănătății a hotărât să demisioneze din funcție pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus.

Ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, a anunţat luni că şi-a înaintat demisia în urma criticilor privind modul în care a gestionat epidemia de COVID-19, pe fondul creşterii numărului de infectări cu coronavirus.

Într-un mesaj pe Twitter, premierul Andrej Babis i-a mulţumit lui Vojtech pentru munca sa, afirmând că acesta ar fi putut fi ţinut minte drept cel mai bun ministru al sănătăţii dacă nu şi-ar fi folosit toată energia pentru a lupta contra epidemiei.

Creşterile de cazuri noi de infectare cu coronavirus raportate de Cehia plasează această ţară pe locul al doilea în Europa în ce priveşte ritmul îmbolnăvirilor în ultimele săptămâni, după Spania, după ce autorităţile au ridicat înaintea verii aproape toate măsurile luate în primul val al epidemiei.

În ultimele 14 zile, Cehia a consemnat 193 de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, potrivit Agerpres.

Asimptomaticii, fără carantină obligatorie

În urmă cu o săptămână, Cehia a decis relaxarea regulilor de carantină, în pofida creșterii numărului de infectări. Astfel, cei care au fost în contact cu o persoană infectată, dar nu prezintă simptome, nu vor mai trebui să intre automat în carantină dacă ambele persoane au purtat mască, sublinia Adam Vojtech.

Contacţii asimptomatici vor trebui doar să-şi monitorizeze starea de sănătate.

Nici persoanele care au fost infectate cu coronavirus în precedentele 90 de zile nu mai trebuie să intre în carantină, dat fiind că au dezvoltat imunitate, spunea fostul ministru al Sănătății. Cehia se confruntă recent cu o creştere a numărului de cazuri de infectare, după ce în primele luni reuşise să ţină sub control epidemia.

Rata de reproducere R0 a coronavirusului „nu a fost cu siguranţă peste 2”, dar a fost „ridicată”, declara Vojtech. Potrivit lui, spitalele au în prezent capacitatea de a trata pacienţii cu coronavirus.

Până în urmă cu o săptămână, Cehia raportase în total 36.200 de infectări cu coronavirus şi 456 de decese. Acum sunt 14.400 de cazuri active.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: