Două solicitări, în premieră, au fost înaintate președintei CSM, Nicoleta Tint, căreia i se solicită să ceară de la toate Curțile de Apel din țară, precum și de la Înalta Curte de Casație și Justiție evidență situației dosarelor vizând magistrați instrumentate de Direcția Națională Anticorupție începând cu dată de 01.02.2014 până în prezent.

Demersul fără precedent în Justiția Română a fost făcut de două judecătoare din Consiliul Superior al Magistraturii, Gabriela Baltag și Evelina Oprina.

Scopul acestei inițiative, așa cum reiese din documentele publicate în exclusivitate de Luju.ro, este de a se stabili în ce măsură s-a afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare derulate identificarea responsabilităților și luarea măsurilor împotriva celor responsabili.

În perioada respectivă, șefa DNA a fost, în cea mai mare parte, Laura Kodruța Kovesi cea care a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din 2013 până în 9 iulie 2018.

Judecătoarele Baltag și Oprina precizează că instanțele trebuie să transmită o situație care să conțînă numărul dosarelor instrumentate de DNA vizând magistrațîi, numărul exact al judecătorilor și procurorilor vizați în aceste dosare, infracțiunile de care au fost cercetați, măsurile preventive sau de supraveghere dispuse în cauzele care vizau magistrații, dar și soluțiile pronunțate, iar în cazul în care aceste sunt soluții de achitare să fie indicate temeiurile.

La baza acestei adrese stă chiar Decizia CSM nr. 255/2019 prin care se arată că la nivelul Structurii Centrale și al structurilor teritoriale ale DNA au fost instrumentate dosare care au vizat peste 1.900 judecători.

În cursul zilei de vineri, judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina au formulat o altă solicitare care vizează cetățenii României vânați de DNA, precum și societățile comerciale care au fost „călcate” de procurorii anticorupție.

Motivul pentru care cele două judecătoare din CSM au decis să îi solicite președintei Consiliului Nicoleta Tint să ceară relații de la instanțele din România, inclusiv Înalta Curte, privitoare la situația dosarelor vizând cetățenii instrumentate de DNA, începând cu dată de 01.02.2014 la zi, este de a „putea aprecia în ce măsură s-a afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare derulate și, eventual, în funcție de concluziile ce vor fi stabilite, identificarea responsabilităților și luarea măsurilor corespunzătoare”.

Documentele transmise de cele două judecătoare președintei CSM pot fi vizualizate AICI!

Te-ar putea interesa și: