Autoritățile din Crimeea se declară indignate de declarațiile oficialilor români cu privire la Marea Neagră și NATO. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, adeclarat că Marea Neagră s-a transformat parțial într-un lac NATO. Din acest motiv, a precizat, ministrul, securitatea în această regiune a devenit parte inseparabilă a securității Alianței Nord-Atlantice.

Această declarație a atras o reacție din partea lui Aleksandr Molohov, șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale de pe lângă la Reprezentanța permanentă a Crimeei pe lângă președintele Rusiei. El a declarat că prin acesată comparație, a Mării Negre cu un „lac al NATO” reprezintă un act provocator, după cum relatează agenția RIA-Novosti.

„Nu se poate ca locuitorii Crimeei să nu fie indignați de un astfel de act provocator din partea unui diplomat occidental de rang înalt”, a declarat Aleksandr Molohov pentru agenția rusă citată.

El a spus că prezența alianței în zona Mării Negre și activitatea serviciilor sale de informații s-au intensificat în ultimii ani.

„Flota noastră de la Marea Neagră nu le va permite niciodată navelor NATO să dețină supremația în Marea Neagră, indiferent cât de mult ar vrea aceasta să-și sporească expansiunea în această regiune”, a subliniat Aleksandr Molohov.

Rusia acuză extinderea NATO în zona Mării Negre

În ultimii ani, Rusia declară o activitate NATO fără precedent de-a lungul frontierelor sale occidentale. Alianța extinde astfel de inițiative și o numește „descurajarea agresiunii rusești”.

Ministerul de Externe al Rusiei a menționat că Moscova va ține cont de poziționarea NATO în politica sa externă și în planificarea militară. De asemenea, Kremlinul a subliniat că Rusia nu amenință pe nimeni, însă nu va trece cu vederea acțiunile potențial periculoase pentru propriile interese.

Declarațiile ministrului Aurescu

România nu se simte ameninţată, ci îngrijorată de prezenţa militară sporită a Rusiei în regiune, iar datorită Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Marea Neagră „e parţial şi un «lac» NATO”, a afirmat, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. El a făcut aceste declarații la EPC Talks Geopolitics, o dezbatere organizată online.

„Nu ne simţim ameninţaţi. România este aliat NATO, face parte din Alianţă – cea mai de succes şi cea mai puternică alianţă militară din istorie -, nu ne simţim ameninţaţi, dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi când vedem o dislocare masivă de militari, o asemenea demonstraţie de forţă militară în regiune. Nu putem să nu ne întrebăm care este motivul pentru acest lucru, ce tip de îngrijorare vrea să transmită Rusia către noi, în calitate de aliaţi NATO din regiune”, a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a dat o serie de explicații după ce a fost întrebat ce va putea face NATO pentru a împiedica Rusia să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc.

„Datorită aliaţilor NATO, Marea Neagră e parţial şi un «lac» NATO. Nu putem renunţa la a fi prezenţi în regiune ca membri ai Alianţei şi cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune”, a spus şeful diplomaţiei române.