Evenimentul Zilei > Social > Decizia Comisiei Europene. Cum va influența costurile de roaming în țările UE
Decizia Comisiei Europene. Cum va influența costurile de roaming în țările UE

Decizia Comisiei Europene. Cum va influența costurile de roaming în țările UE

O decizie recentă luată de Comisia Europeană va avea un impact semnificativ asupra pieței roaming-ului în UE. Suspendarea costurilor de roaming între statele membre UE a fost prelungită.

Decizie majoră a Comisiei Europene pe piața roaming-ului! Comisia Europeană (CE) a propus o prelungire cu 10 ani a suspendării costurilor cu „roaming”-ul între statele membre UE. Mai precis, este vorba de o măsură aflată în vigoare din 2017. Ea urmează să se încheie la finalul lui 2022, relatează AFP.

Consumatorii vor beneficia de aceeași calitate și viteză a conexiunii

În afara acestei prelungiri, un regulament prezentat la Bruxelles arată: „consumatorii vor beneficia de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua telefoniei mobile în străinătate ca acasă, atunci când sunt disponibile reţele echivalente”. Potrivit comunicatului, 33% dintre europeni consideră viteza Internetului pe mobil inferioară celei din ţara lor când sunt în străinătate.

Suprimarea cheltuielilor de „roaming” este una dintre reformele cele mai directe în favoarea consumatorilor. Directiva permite, din iunie 2017, pe o perioadă iniţială de 5 ani, folosirea tarifelor mobile naţionale în întreaga Uniune fără suprataxă.

Decizie majoră a Comisiei Europene pe piața roaming-ului! Folosirea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara lui 2019

Potrivit CE, folosirea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara lui 2019, faţă de vara lui 2016. Atunci s-au suprimat aceste costuri. Această măsură constituie „o piatră de temelie a pieţei unice, dovedită”, a declarat jubilând comisarul european de resort Thierry Breton.

Măsura priveşte toate cele 27 de state membre ale Uniunii, alături de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu şi Regatul Unit. În era post-Brexit, Marea Britanie a încetat definitiv să aplice reglementările europene de la 1 ianuarie.

Începând din iunie 2017, acest Regulament a eliminat tarifele de roaming pentru călătorii din UE şi din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. De atunci, de serviciile de roaming la preţurile de pe piaţa naţională (“Roam like at home”), una dintre cele mai ikmportante realizări ale pieţei unice UE, au beneficiat milioane de călători .

Sursa: Știrile Pro TV