Evenimentul ZileiSocialComisia Europeană solicită companiilor farmaceutice să colaboreze în producția de vaccinuri

Comisia Europeană solicită companiilor farmaceutice să colaboreze în producția de vaccinuri

Comisia Europeană solicită companiilor farmaceutice să colaboreze în producția de vaccinuri
Comisia Europeană a cerut companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare pentru creșterea producției de doze de vaccin anti-COVID-19. Aproximativ șasesprezece unități de producție europene îndeplinesc standardele pentru a produce substanța activă, iar 21 de unități pentru dozarea vaccinurilor în fiole.

Comisia Europeană a cerut companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare pentru creșterea producției de doze de vaccin anti-COVId-19

Comisia Europeană le-a cerut luni companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare – cum este cel convenit între compania franceză Sanofi şi cea americană Pfizer – pentru creşterea producţiei de doze de vaccin anti-COVID-19, circa 16 unităţi de producţie europene îndeplinind standardele pentru a produce substanţa activă şi 21 pentru dozarea vaccinurilor în fiole, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres .

Sanofi a anunţat pe 27 ianuarie că va produce peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer pentru Uniunea Europeană. Compania franceză va continua în acest timp să-şi dezvolte propriul vaccin candidat. Sanofi va folosi fabrica sa de la Frankfurt (Germania). Fabrica Pfizer este la Marburg.

”Încurajăm acest tip de cooperare, pentru că ea ar putea accelera producţia de doze finale”, a declarat la o conferinţă de presă comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. Comisarul european a explicat faptul că procesul de producţie al vaccinurilor anti-COVID-19 este împărţit în două mari faze. Prima constă în prepararea substanţei active. Conform comisarului european, în Europa există circa 16 fabrici care pot produce această substanţă activă.

A doua fază a procesului constă în dozarea vaccinului în fiole. În această etapa colaborează Pfizer şi Sanofi. Comisarul Thierry Breton mai susșine că 21 de fabrici europene pot realiza această operaţiune de condiţionare a vaccinului în fiole.

Thierry Breton a admis că este nevoie de un efort industrial considerabil pentru creșterea capacității de producție

Thierry Breton a admis că este nevoie de un efort industrial considerabil de creştere rapidă a liniilor de producţie pentru ”a putea creşte capacitatea de producţie în mod semnificativ în Europa astfel încât să se poată face faţă pandemiei”.

Provocarea este ca în cinci sau șase luni să se realizeze creșterea capacităților industriale. În mod normal o astfel de creştere a capacităţilor industriale se poate face în circa doi ani. Statele UE se confruntă cu livrări întârziate şi în cantităţi diminuate ale vaccinurilor comandate de Comisia Europeană. În același timp, Comisia Europeană este criticată pentru modul în care a negociat contractele cu producătorii de vaccinuri.

Thierry Breton a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite la fabrica din Belgia unde AstraZeneca produce ingredientul activ pentru vaccinul său. El a apreciat că producţia acestei unităţi creşte ”clar” şi în urma vizitei s-a declarat ”încurajat” că această fabrică ”va atinge obiectivele pe care le aşteptăm în săptămânile următoare”.


Accesează: