Evenimentul Zilei > Sport > Decizia finală luată de UEFA în cazul Colțescu. Cine a mai fost sancționat de forul european
Decizia finală luată de UEFA în cazul Colțescu. Cine a mai fost sancționat de forul european

Decizia finală luată de UEFA în cazul Colțescu. Cine a mai fost sancționat de forul european

Comisia de Disciplină a UEFA a decis luni că nu a fost vorba de rasism  în cazul arbitrilor români Sebastian Colțescu și Octavian Șovre. Cu toate acestea, ambii au fost sancționați pentru conduită incorectă și vor trebui să participe la un program educațional.

Decizia luată de UEFA în cazul Colțescu. Arbitrul Sebastian Colţescu, acuzat că a proferat un termen rasist în timpul meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir FK, întrerupt pe 8 decembrie, a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului.  Octavian Şovre, cel care a oficiat la aceaşi partidă, a primit o mustrare.

Nu se fac vinovați de rasism

Pe 8 decembrie, un scandal a făcut înconjurul lumii. Meciul PSG – Bașakșehir, din ultima etapă a grupelor Champions League, a fost suspendat definitiv, după ce Sebastian Colțescu, al 4-lea oficial al brigăzii conduse de Ovidiu Hațegan, l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, drept „ăla negru”. Webo, Demba Ba, jucător la Bașakșehir, și alți membri ai delegației turce, l-au acuzat de rasism pe Colțescu. Cele două echipe refuzând să mai continue partida. Reluată a doua zi, cu alți arbitri.

UEFA a decis că Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre au încălcat la acel meci „obligaţia de a se comporta într-o manieră adecvată”, însă nu se fac vinovaţi de rasism.

În altă ordine de idei, UEFA a anunţat că Pierre Achille Webo, antrenorul secund al lui Istanbul Başakşehir, a fost suspendat un meci pentru „conduită nesportivă”.

Meciul Paris Saint-Germain – Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, a fost întrerupt pe 8 decembrie, la Paris. În urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu. Octavian Şovre a fost arbitru asistent la acel meci, din brigada de arbitri făcând parte şi arbitrul de centru Ovidiu Haţegan şi arbitrul asistent Sebastian Gheorghe.

Scandalul care a făcut înconjurul planetei

Decizia luată de UEFA în „cazul” Colțescu. Practic, Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de „ăla negru”.  Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez. Conform unor înregistrări afirmaţia ar fi fost făcută de Octavian Şovre.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu. El i-a reproșat că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul, scrie Agerpres.