Evenimentul ZileiSportUEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Ce răspuns dau oficialii la acuzaţia de rasism

UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Ce răspuns dau oficialii la acuzaţia de rasism

UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Ce răspuns dau oficialii la acuzaţia de rasism
UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Oficilaii de la UEFA au decis că arbitrul nu este vinovat de rasim şi nu se impun sancţiuni în acest caz.
UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Arbitrul  Colțescu nu este vinovat de rasism. Aceasta este decizia dată joi de UEFA.

După terminarea investigaţiei, oficialii de la UEFA spun clar că: nu se impun sancțiuni disciplinare.

Reamintim că arbitrul Colţescu şi Ovidiu Haţegan au fost acuzati că au purtat un dialog rasist cu un jucător de culoare. Iar ca semn de protest echipele au părăsit terenul de joc. Totul s-a petrecut la meciul PSG – Istanbul Basaksehir, din etapa a şasea a grupelor Champions League.

UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu. Ce spun oficialii cu privire la acuzaţia de rasism

În minutul 18, acesta i-a arătat cartonaşul roşu unui membru al stafului echipei din Istanbul. Acesta ar fi avut un comportament nesportiv pe banca de rezerve. Este vorba de Pierre Webo, fost internaţional camerunez.

În acel moment, arbitrul de rezervă, Sebastian Colţescu avut un dialog cu centralul Haţegan. Colţescu a folosit expresia „Ăla negru!”, atunci când s-a referit la persoana respectivă. Haţegan trebuia să-i dea cartonaş roşu, adică la Pierre Webo.

UEFA a decis cu privire la arbitrul Colțescu

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi  evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.
În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, scrie prosport.

Accesează: