Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, a fost achitat. Motivarea instanței

Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, a fost achitat. Motivarea instanței

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădau, a fost achitat în dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Sentința nu este definitivă. .

Judecătorul Gabriel Mustață de la Tribunalul Constanța l-a achitat pe fostul primar Decebal Făgădau în dosarul în care procurorul DNA Andrei Bodean l-a trimis în judecată.

Nu s-a constatat prejudiciul cauzat de fostul primar Decebal Făgădău

„Nu e îndeplinită condiția constând în cauzarea unei pagube... Prețurile de vânzare ale terenurilor au fost superioare celor stabilite prin expertiza tehnică judiciară”, arată sentința, potrivit Lumea Justiției.

Portalul menționat prezintă motivarea sentinței nr. 300/2023, prin care judecătorul Gabriel Mustață de la Tribunalul Constanța l-a achitat în primă instanță pe fostul primar al orașului, Decebal Făgădău. Este vorba de dosarul în care procurorul Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, l-a trimis în judecată pentru un presupus abuz în serviciu în legătură cu vânzarea a zece terenuri sub prețul pieței.

Ne puteți urmări și pe Google News
O nouă înfrângere pentru DNA. Dragoș Chitic, achitat definitiv de ÎCCJ. Ce acuzații i s-au adus primarului din Piatra-Neamţ

Sursa foto: arhiva EVZ

Cauza se referă la perioada 2007-2015, când Făgădau ocupa funcția de viceprimar. Politicianul a fost achitat în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Rechizitoriul nr. 144/P/20129 din 22 decembrie 2020 a fost confirmat de către Ana Dana, Șefa din acel moment a Secției a II-a a DNA, chiar dacă procuroarea nu și-a trecut numele în clar, mai notează Luju.

Expertiza nu fost făcută de un expert tehnic judiciar

Judecătorul Gabriel Mustață a constatat că prejudiciul invocat de DNA Constanța în rechizitoriu nu se susține, întrucât evaluatoarea care a întocmit raportul de expertiză a ajuns la sume mult mai mici decât cele menționate de DNA în rechizitoriu. Instanța a constatat că autoarea expertizei pe care s-a bazat acuzarea – Iuliana Constantin – este evaluator autorizat ANEVAR, însă nu deține calitatea de expert tehnic judiciar, spre deosebire de Dănuț Manoilă, care a întocmit expertiza în cursul procesului.

Pe de altă parte, acuzarea nu a dovedit în ce fel acuzatul a prejudiciat Primăria Constanța prin vânzarea suprafețelor de teren.

Făgădau a semnat actele lui Radu Mazare

Viceprimarul Decebal Făgădau a pus practic în aplicare ceea ce începuse primarul Radu Mazăre, prin inițierea hotărârilor de consiliu local și întocmirea documentațiilor. Făgădău a semnat documentele lui Mazăre. Contextul a fost reținut de către alt procuror al DNA Constanța în altă cauză, în care a emis ordonanța de clasare față de Decebal Făgădau, a mai constatat Tribunalul Constanța.

sursa: arhivă EVZ

Referitor la fosta secretară a municipiului Constanța, Marcela Enache, faptul că a fost achitată e un efect direct al achitării lui Făgădău. Aceasta a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuzul în serviciu comis de către fostul viceprimar, mai notează magistratul Gabriel Mustață în motivarea sa.