Nicușor Dan nu scapă de dosar penal. DNA l-a pasat Parchetului de pe lângă Tribunalul București

Nicușor Dan nu scapă de dosar penal. DNA l-a pasat Parchetului de pe lângă Tribunalul București Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nicușor Dan nu scapă de dosar penal. Denunțul la adresa primarului Capitalei a fost declinat de DNA către Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Procurorul DNA Dan Manole a declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul București dosarul creat după denunțul ANI și al Ministerului Finanțelor, potrivit Luju. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este acuzat  de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Mai exact, edilul este acuzat că a exercitat timp de 9 luni funcția sa în paralel cu cea de director al unor instituții subordonate Primăriei Generale. Printre ele se numără ALPAB, căreia Nicușor Dan i-a majorat bugetul cu 3 milioane lei.

Nicușor Dan este acuzat de favorizarea unor persoane

Consilierul general PSD Aurelian Bădulescu și alți 20 de membri din Consiliul General al Municipiului București l-au reclamat pe Primarul General Agenției Naționale de Integritate în februarie 2022. Motivul invocat de aceștia a fost că Primarul Capitalei ar fi preluat conducerea mai multor instituții din subordinea primăriei. La rândul ei, ANI a sesizat Direcția Natională Anticorupție, acuzându-l pe Dan de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Infracțiunea este prevăzută de art. 301 din Codul penal (cu fosta denumire de „conflict de interese”).

Trebuie menționat că nu doar ANI a sesizat DNA în legătură cu o presupusă comitere de către Nicușor Dan a faptei citate la art. 301 din Codul Penal, ci și Ministerul Finanțelor, mai notează Lumea Justiției.

DNA a clasat denunțul urbanistului Alexandru Pănișoară

La 5 iulie 2023, prin ordonanța emisă în dosarul penal nr. 99/P/2023, procurorul DNA Dan Manole a declinat cauza amintită către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Prin aceeași ordonanță, anchetatorul a clasat denunțul depus de către urbanistul Alexandru Pănișoară. Președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) îl acuza pe edil de deturnare de fonduri și abuz în serviciu.

Mai exact, șeful ADU reclama faptul că Nicușor Dan a plătit din bugetul primăriei, iar nu din surse proprii, numeroase amenzi. Cauza acestora vine din faptul că edilul nu a eliberat în timp util autorizațiile de construire sau certificatele de urbanism, chiar dacă petenții aveau toate documentele necesare.

Primăria București

Certificate de urbanism și autorizații de construire emise ilegal

Pe 11 iulie 2023, procurorii DNA au dat curs plângerii FACIAS (Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului) și a fostului arhitect-șef al Capitalei, care a reclamat la rândul său uzurparea funcției. Procurorii au descins la Primăria Capitalei în căutarea probelor care îl incriminează pe primar și încă un înalt funcționar din primărie, ridicând mai multe documente de la Direcția de Urbanism.

Reprezentanții FACIAS susțin că în lunile aprilie-mai 2023, 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost emise cu semnătura unui angajat care nu avea dreptul să facă acest lucru.