De ce nu-şi plătesc românii facturile? Motive diverse, unele mai inedite ca altele

De ce nu-şi plătesc românii facturile? Motive diverse, unele mai inedite ca altele facturi. Sursă foto: Pixabay

Aproape jumătate dintre români nu și-au plătit unele facturi în 2020, iar printre explicaţii se regăseşte şi cea conform căreia unii au uitat pur şi simplu să se ocupe de ele.

De ce nu-şi plătesc românii unele facturi? Conform unui studiu citat de digi24.ro, peste 50% dintre români acuză că facturile sunt mai mari decât veniturile.

Aceeaşi cercetare arată că doi români din 5 recunosc că în 2020 nu au avut bani să le achite sau au uitat. Categoria cea mai afectată este reprezentată de tinerii cu vârste între 18 și 21 ani.

Urmează cei care au între 22 și 37 de ani, care afirmă că, încă din martie 2020, veniturile lor au început să scadă. Nici până la momentul efectuării studiului, situaţia lor financiară nu s-a stabilizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce nu-şi plătesc românii unele facturi?

Pentru 41% dintre respondenți, venitul a scăzut la un moment dat pe parcursul anului 2020. Pentru 34%, venitul nu s-a modificat. Doar 4% dintre cei chestionaţi au reușit să-și crească veniturile.

Autorii studiului au mai aflat că pentru a face față acestei perioade, românii au găsit diferite soluții. Foarte mulți au ales să reducă multe dintre cumpărăturile considerate neesențiale.

În prim-plan apare un procent de 59%. 19% dintre respondenții incluşi în studiu s-au împrumutat, în timp ce 18% și-au luat încă un loc de muncă. 13% dintre români au cerut ajutorul băncilor și au făcut credite.

Mai mulţi rău-platnici ca în 2019

Doi români din 5 spun că nu au achitat facturile în 2020, dar numărul acestora e mare decât cei care susțineau același lucru în 2019. Principal motiv pentru care nu au făcut-o? Jumătate dintre cei chestionați spun că au uitat. Memoria nu i-a ajutat să realizeze că pentru curentul care le încarcă bateria telefonului trebuie să şi plătească la un moment dat…

Pe locul doi în topul motivelor de neplată este lipsa banilor, cauză invocată de 36% dintre participanţii la studiu.

23% dintre aceştia au precizat că au întâmpinat probleme tehnice pentru că au dorit să facă plățile online. Potrivit studiului, criza economică generată de pandemie va avea un impact considerabil. Totodată, capacitatea consumatorilor de a-și gestiona finanțele și economiile va deveni o provocare.

Altfel, merită amintit că în Uniunea Europeana, 80 de milioane de persoane trăiesc sub pragul sărăciei. Persoanele sunt considerate sărace când trăiesc cu un venit mai mic de 60% din venitul mediu al unei gospodării din propria ţară.

ghiseul.ro