Evenimentul Zilei > International > Ce trebuie să știe românii care vin din diaspora. Regulile actualizate
Ce trebuie să știe românii care vin din diaspora. Regulile actualizate

Ce trebuie să știe românii care vin din diaspora. Regulile actualizate

Mulți dintre românii din diaspora care s-au întors din țări cu risc epidemiologic ridicat au fost surprinși, la graniță, de noile reguli de intrare în România. Majoritatea nici nu știau despre existența acestora.

Noile reglementări i-au speriat pe românii din dispora, la întoarcerea în țară. Conform noilor reglementări, toate persoanele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat intră în carantină la sosirea în România. Două săptămâni, dacă nu au un test Real Time PCR negativ, efectuat în ultimele 72 de ore, sau 10 zile, în cazul în care prezintă un asemenea document la intrarea în țară.

Marea Britanie pe lista neagră

Pe lista neagră sunt 67 de țări, printre care și Marea Britanie. Pentru ultima instituindu-se automat măsura carantinei pentru două săptămâni.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea în România, a fost actualizată, potrivit unei noi hotărâri adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Aceasta intră în vigoare de luni, 15 februarie.

Sunt exceptați de la regula carantinei lucrătorii transfrontalieri, personalul diplomatic, cei care lucrează pe vehicule de transport marfă sau elevi sau studenți aflați în deplasare către instituțiile de învățământ.

Unii au făcut cale întoarsă, de la vămile din vestul țării, când au aflat de noile măsuri.

„Sunt nemulțumit, am făcut carantină și în Germania, mai intrăm și aici în carantină 14 zile. Bani nu sunt, ce facem?”, spune un bărbat.„Mă întorc înapoi în Germania. Dacă nu, intru în carantină în România”, adaugă altul nemulțumit, acrie Digi24.

Lista publicată de CNSU

Noua listă publicată de CNSU cuprinde următoare țări și zone: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.