Inspecția judiciară albește magistrații. Românii plătesc pentru gafele judecătorilor
- Mihai Soica
- 4 februarie 2021, 19:49
Inspectorii judiciari de la Inspecția Judiciară au arătat că magistratul Ghena nu poate fi tras la răspundere.
Inspecția judiciară albește magistrații. Statul Român nu poate recupera banii de la judecătorii care comit abuzuri.
Un astfel de exemplu este cel al judecătoarei Mariana Ghena (foto), care a dispus arestarea nelegală a unei persiane. Este vorba despre avocata Rodica Constantinovici, care a fost arestată de judecătoarea Ghena, după care eliberată din lipsă de probe. Dosarul a fost retrimis la DNA pentru refacerea cercetării penale.
Ulterior, avocata Constantinovici a dat Statul Român în judecată pentru deținere ilegală și a câștigat suma de 50.000 de lei. Decizia a fost dată de Curtea de Apel București și menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii de la Instanța Supremă au decis că avocata a fost arestată nelegal de colega lor, Mariana Ghena, în dosarul ANRP.
Judecătoarea Ghena a formulat acțiune disciplinară împotriva judecătorilor de la Curtea de Apel București. Această plângere a fost clasată de Consiliul Superior al Magistraturii.
Finanțele intră în acțiune
După plata despăgubilor către avocata Constantinovici, cineva trebuia să achite paguba de 50.000 de lei, adusă Statului.
Ministerul de Finanțe, ca reprezentant al Statului Român, avea două variante. Fie să solicite chiar de la judecătoarea Ghena banii, fie să renunțe la acțiune.
A mers pe primar variantă, drept pentru care a formulat o cerere către Inspecția Judiciară, pentru a verifica activitatea judecătorului Ghena. În prezent, un judecător poate fi tras la răspundere, financiar vorbind, doar dacă se dovedește că a dat dovadă de rea voință și gravă neglijență, în sentința emisă.
Inspectorii judiciari de la Inspecția Judiciară au arătat că magistratul Ghena nu poate fi tras la răspundere.
„Nu rezultă din verificarile efectuate indicii ale relei credinte sau gravei neglijente. Și, implicit, indiciile abaterii disciplinare reglementate de art.99 lit.t prin raportare la art.99 indice 1 din Legea nr.303/2004. Astfel ca nu se impune sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari prealabile in procedura reglementata de art.45 si urmatoarele din Legea nr.317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, au decis cei de la Inspecția Judiciară. Raportul este citat luju.ro
Cu o atare concluzie la dosar, cei de la Finanțe au renunțat la orice urmărire a judecătoarei Ghena, și au lăsat ca paguba să fie achitată de contribuabilul român.
Inspecția judiciară albește magistrații
Concret cei de la Inspecția Judiciară spun că Mariana Ghena nu poate fi acuzată de rea credință și asta pentru că dosarul nu este definitiv. Cauza avocatei Constantinovici a fost scoasă de pe rolul instanței de judecată și trimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale.
Mai mult, spun inspectorii judiciare, Mariana Ghena a dispus arestarea avocatei Constantinovici și nu s-a pronunțat pe fondul cauza.
”Rationamentul logico-juridic urmat, argumentele avute in vedere in sustinerea acestuia si nu se poate retine ca astfel, judecatorul de drepturi si libertati ar fi incalcat cu stiinta normele de drept material ori procesual”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.