Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie de ultimă oră a ÎCCJ: Judecătoarea Mariana Ghena, acuzată de abuz. Statul trebuie să recupereze daunele morale plătite victimei acesteia
Decizie de ultimă oră a ÎCCJ: Judecătoarea Mariana Ghena, acuzată de abuz. Statul trebuie să recupereze daunele morale plătite victimei acesteia

Decizie de ultimă oră a ÎCCJ: Judecătoarea Mariana Ghena, acuzată de abuz. Statul trebuie să recupereze daunele morale plătite victimei acesteia

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat abuzul comis de judecătoarea Mariana Ghena față de avocata Rodica Constantinovici. Statul trebuie să se îndrepte cu acțiune în regres împotriva judecătoarei pentru recuperarea daunelor morale solicitate de avocată.

Marți, 8 decembrie, ÎCCJ a anunțat că menține decizia Curții de Apel București prin care statul a fost obligat să-i plătească Rodicăi Constantinovici daune morale de 50.000 lei Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat abuzul comis de judecătoarea Mariana Ghena față de avocata Rodica Constantinovici.

Aceasta a fost arestată nelegal de Mariana Ghena la pachet cu o gravidă în 8 luni. Statul român, prin Ministerul Finantelor, este obligat să se îndrepte cu acțiune în regres împotriva Marianei Ghena pentru recuperarea daunelor, informează luju.

Judecătoarea Mariana Ghena (foto) poate deveni primul membru CSM si primul judecător de la Înalta Curte care să fie obligat să plătească din buzunarul propriu daunele acordate uneia dintre victimele sale.

Astfel, ICCJ a menținut decizia judecătorilor Anca Mihaela Median și Dumitru Marcel Gavriș de la Curtea de Apel București, din 11 octombrie 2020, care au hotărât că statul român trebuie să-i plătească avocatei Rodica Constantinovici daune morale de 50.000 lei, după ce aceasta a fost arestată nelegal de Mariana Ghena în dosarul ANRP, dosar care a fost trântit de ICCJ și returnat la DNA. O arestare care s-a produs o dată cu trimiterea după gratii, tot de către Mariana Ghena, a Crinuței Dumitrean, care era însărcinată în 8 luni în momentul arestării.

Iată minuta ICCJ din dosarul 21840/3/2016, din 8 decembrie 2020:

 “Decizia nr. 2590: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și de pârătul Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București împotriva deciziei civile nr. 1136A din 11 octombrie 2018 a Curții de Apel București, Secția a IV-a civilă. Definitivă”.

Istoria unui abuz

Avocata Rodica Constantinovici a fost reținută de DNA în 27 noiembrie 2015, într-un dosar ANRP. A doua zi, Constantinovici a fost arestată preventiv de judecătoarea Mariana Ghena, pe atunci la ICCJ, prin încheierea nr. 919 din 28 noiembrie 2015, împreună cu fosta șefă ANRP Crinuța Dumitrean, aceasta din urmă fiind însărcinată în 8 luni. 

Rodica Constantinovici a stat după gratii până în 10 decembrie 2015, atunci când judecătorii ICCJ Horia Valentin Selaru și Francisca Vasile au infirmat încheierea colegei lor Mariana Ghena și au dispus eliberarea avocatei și a celorlalți inculpați arestați de Ghena. Șelaru și Vasile au desființat în totalitate încheierea actualei membre CSM, iar în rejudecare au respins cererea de arestare formulată de DNA, stabilind măsura controlului judiciar.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE