Judecătoarea Mariana Ghena de la CSM are să-mi dea niște bani!

Judecătoarea Mariana Ghena de la CSM are să-mi dea niște bani!

Vă mai amintiți de arestarea de către DNA a unei femei însărcinate în luna a 8-a? Se întâmpla la sfârșitul anului 2015, viitoarea mamă era șefa de atunci a ANRP, Crinuța Dumitrean, iar arestarea era dispusă de judecătoarea Mariana Ghena.

În același dosar, la aceeași dată, a fost întemnițată și avocata Rodica Constantinovici, prin decizia aceleiași judecătoare. Ei bine, în cazul avocatei, Curtea de Apel București a stabilit că încarcerarea ei a fost abuzivă și i s-au acordat 50.000 de lei daune morale. Să nu își imagineze cineva că suma a fost plătită din buzunarul judecătoarei Mariana Ghena. Nu, banii au fost plătiți de noi, de la bugetul de stat!

În cazurile de acest fel, în care instanțele dispun acordarea de daune, legea prevede posibilitatea ca Ministerul Finanțelor Publice să se îndrepte în regresie către magistrații care au pricinuit nedreptatea, în vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat. Până acum nu există niciun caz de acțiune în regresie. De ce nu există? Din pricina unui cuvânt plasat absolut golănește în Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, legea prevede ca: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date, statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.” Cuvântul cu pricina este POATE, „se poate îndrepta”, nu „se va îndrepta”. Ministerul Finanțelor Publice nu a considerat niciodată, chiar dacă avea și are posibilitatea, subliniez, niciodată, că este cazul să recupereze prejudiciul de la vreun procuror sau judecător.

Revenind, în mod absolut uluitor, judecătoarea Mariana Ghena, acum membru în CSM, a și recunoscut că a pronunțat hotărâri judecătorești greșite! Potrivit publicației „Lumea Justiției”, judecătoarei Mariana Ghena i-a scăpat porumbelul în ședința Secției pentru judecători a CSM, din 19 noiembrie 2019, în timpul interviului cu judecătorul Iulian Dragomir pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Înaltei Curți:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Da, domnule vicepreședinte, confirm faptul că și împreună, și cu ceilalți colegi din complet, am stat până la ore târzii din noapte, și asta o spunem pentru că am suferit împreună acest prejudiciu care s-a reflectat la nivelul sănătății noastre, la nivelul poate și a unor soluții, de ce nu, pe care le-am greșit, și la nivelul imaginii noastre personale sau colective.”

Sigur, unii judecători pot avea foarte mult de muncă! La fel de mult cum au și unii medici. Nici unii, nici alții, nu sunt însă sclavi pe plantație, ci muncesc doar în baza propriilor lor alegeri. Mai mult, primii pot oricând trece în avocatură, activitate în care intensitatea și durata muncii și-o pot doza fără să-i constrângă vreo normă. Diferența dintre cele două categorii profesionale este că medicii răspund pentru eroarea săvârșită în exercitarea actului profesional, judecătorii, magistrații în general, nu! Aceștia sunt astfel plasați deasupra legii, contrar prevederilor Constituției, și nu doar în raport cu medicii, ci și cu orice altă categorie profesională. Absolut toată lumea din țara asta, oricât de obosită ar fi atunci când comite o greșeală cu consecințe păgubitoare asupra celor din jur, răspunde pentru fapta sa. Magistrații, nu! Asta înseamnă că au regim preferențial. O fi eroarea magistratului mai scuzabilă decât a oricărui alt muritor, de altă meserie, din țara asta? Nu! Explicația este alta!

Magistrații sunt ținuți departe de răspundere nu pentru că la ei eroarea cu consecințe oricât de grave ar fi scuzabilă la absolut, ci pentru că dacă nu sunt ținuți în afara răspunderii, nu mai pot fi folosiți ca instrumente indispensabile Poliției Politice. Pot crede că judecătoarea Mariana Ghena a greșit în cazul încarcerării avocatei Rodica Constantinovici, pot crede că de oboseală a decis aiurea să îi ia libertatea, dar în cazul  fostei șefe a ANRP, Crinuța  Dumitrean, nu mai am cum să cred așa ceva. dintr-un motiv cât se poate de evident, cel puțin la fel de evident pe cât este pântecul unei femei care mai are doar o lună până să nască.

Nu în ultimul rând, așa, mai mult ca o reflexie omenească - știu, ridicolă în ziua de astăzi - ce suflet să ai, să trimiți în dosul gratiilor o femeie aflat în prag de a naște?