De ce nu pot face copii unii oameni. Descoperire fără precedent
- Emanuel Nițulescu
- 8 februarie 2025, 15:05

Un nou mecanism biologic ar putea schimba tratamentele pentru infertilitate. Un studiu recent sugerează că fertilitatea feminină este influențată de o linie de comunicare necunoscută până acum între mușchii corpului și creier.
Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au descoperit că o proteină produsă în mușchi controlează secreția unui hormon-cheie în glanda pituitară, fapt ce poate avea implicații importante asupra reproducerii.
Descoperire neașteptată în reglarea hormonală
Glanda pituitară, situată la baza creierului, produce hormonul foliculostimulant (FSH), esențial pentru maturarea ovulelor în ovare. Cercetătorii au constatat că nivelurile acestui hormon sunt reglate de miostatină, o proteină musculară care acționează ca un inhibitor natural al creșterii masei musculare.
„Până acum, nu se știa că aceste două organe comunică între ele”, a declarat Daniel Bernard, profesor de farmacologie și autor principal al studiului publicat în revista Science. „Această descoperire ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care organismul reglează fertilitatea.”
Creșterea masei musculare poate afecta fertilitatea
Experimentele pe șoareci au arătat că reducerea nivelului de miostatină întârzie pubertatea și scade scade fertilitatea. În schimb, restabilirea acestei proteine crește nivelul FSH, însă încă nu este clar dacă acest lucru poate restabili și capacitatea de reproducere.
Această descoperire ridică întrebări legate de utilizarea medicamentelor care blochează miostatina, dezvoltate pentru tratarea distrofiei musculare sau pentru prevenirea pierderii masei musculare în cazul persoanelor care iau medicamente pentru slăbit, precum Ozempic (semaglutidă).
„Deși aceste medicamente pot ajuta la creșterea masei musculare, există riscul să afecteze hormonii reproducători și fertilitatea”, avertizează Luisina Ongaro, cercetător în laboratorul profesorului Bernard.

Infertilitate. Arhiva EVZ
Consecințe asupra sănătății
Rezultatele studiului sugerează că variațiile naturale ale nivelurilor de miostatină ar putea explica anumite fenomene biologice precum debutul pubertății, absența menstruației la sportive și chiar unele cazuri de infertilitate fără o cauză aparentă.
În continuare, cercetătorii vor investiga dacă aceleași mecanisme identificate la șoareci sunt valabile și în cazul oamenilor. „Aceasta este doar prima etapă a cercetării. Dacă se confirmă și la oameni, am putea avea o nouă țintă terapeutică pentru tratarea infertilității”, a concluzionat Bernard.
Studiul a fost susținut de Institutele canadiene de Cercetare în domeniul Sănătății (CIHR) și ar putea influența viitoarele terapii pentru tulburările hormonale și reproductive.