O companie elvețiană care lucra la controversatul gazoduct Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania, și-a suspendat operațiunie de instalare ale unor părți din conductă, după ce președintele Donald Trump a promulgat noi sancțiuni.

Sancțiunile fac parte din încercarea Statelor Unite de a bloca finalizarea conductei de 9,5 miliarde de euro, care va dubla livrările de gaze naturale rusești în Germania, transportate pe sub Marea Baltică.

Cei care se opun proiectului avertizează că acesta va conferi Rusiei un atu puternic în aprovizionarea energetică a Germaniei.

Cei care îl susțin răspund că odată cu scăderea rapidă a producției interne de gaze naturale în Europa, noul gazoduct va spori securitatea energetică a continentului.

Sancțiunile americane pot întârzia Nord Stream 2, dar este puțin probabil că îl pot stopa, arată o analiză a Gatestone Institue. Peste 80% din cei 1230 de kilometri au fost instalați deja, iar proiectul va fi finalizat în 2020, potrivit vicepremierului rus Dmitri Kozak.

Pe 17 decembrie, Senatul american a adoptat cu 86 de voturi la 6 National Defense Authorization Act (NDAA), un proiect de lege anual privind cheltuielile cu apărarea, care cuprinde două paragrafe legate de sancțiunile Nord Stream 2.

Documentul fusese anterior aprobat de Camera Reprezentanților, pe 11 decembrie, cu 377 voturi la 48.

Președintele Trump a promulgat legea pe 20 decembrie.

Legislația impune ca departamentele Statelor Unite și ale Trezoreriei să prezinte în termen de 60 de zile un raport care să identifice „vasele angajate în amplasarea de conducte la adâncimi de 35 de metri sau mai mari pentru construirea proiectului Nord Stream 2, a proiectului Turk Stream 2 (un gazoduct care va lega Rusia de Turcia pe sub Marea Neagră) sau orice alt proiect care derivă din aceste proiecte”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: