Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce a primit Mihai Șora factură de 6.000 de lei la curent. Robert Turcescu a dezvăluit amănuntul jenant din spatele scandalului
De ce a primit Mihai Șora factură de 6.000 de lei la curent. Robert Turcescu a dezvăluit amănuntul jenant din spatele scandalului

De ce a primit Mihai Șora factură de 6.000 de lei la curent. Robert Turcescu a dezvăluit amănuntul jenant din spatele scandalului

Enel a venit cu noi precizări după ce a fost acuzată că acordă tratament preferențial în cazul lui Mihai Șora. Inițial, compania a anunțat că suspendă plata facturii, dar acum explică de ce s-a ajuns la această sumă. Este vorba despre o regularizare pe ultimii doi ani, timp în care angajații nu au avut acces la contor.

Filosoful și eseistul român Mihai Șora a primit o factură la curent de 6.096,99 lei. Indignat de suma pe care o consideră prea mare, a făcut sesizare, iar compania a decis inițial să suspende plata până la efectuarea verificărilor necesare.

Jurnalistul Robert Turcescu a criticat decizia companiei în emisiunea pe care o moderează și a spus că Mihai Șora beneficiază de tratament preferențial. După difuzarea emisiunii, compania a venit cu noi precizări.

Astfel, factura reprezintă regulizarea consumului pe ultimii doi ani. Compania spune că, în tot acest timp, angajații nu avut acces la contor pentru a citi consumul, iar clientul nu a transmis intexul.

„Hopaaa! Deci filosofului nu i s-a citit contorul din august 2020 (!), adică de aproape doi ani. A venit regularizarea și i-a stricat ENEL sistemul ontologic! Și o dădea cu beculețul, cu pipi, kk… Ce ipocrit!“, a scris Robert Turcescu pe pagina sa de Facebook.

Precizările Enel

Compania Enel a transmis jurnalistului noi explicații cu privire la factura de curent a lui Mihai Șora. „Vă contactez din partea Oxygen, agenția de comunicare a grupului Enel în România, în legătură cu materialul de presă despre factura domnului Mihai Șora, publicat pe 14.09.2022, în cadrul emisiunii „Sub Semnul Întrebării!“.

Reprezentanții Enel Energie Muntenia revin cu următoarea poziție, pe care avem rugamintea să o includeți, în cazul redifuzării materialului:
Enel Energie Muntenia a emis pe numele domnului Mihai Șora o factură de regularizare care reflectă consumul real înregistrat în perioada respectivă (octombrie 2020 – august 2022), când nu s-au putut efectua citiri de contor, din cauza lipsei de acces în locuință.

Asigurăm toți clienții că verificăm modul de facturare și îl adaptăm continuu, astfel încât el să reflecte corect modificările legislative numeroase și la intervale scurte de timp în domeniul energiei. De asemenea, îndrumăm clienții să transmită lunar indexul lor de consum de energie și să asigure accesul la contor pentru citire, astfel încât facturarea să reflecte consumul lor real“, este informarea companiei postată de jurnalist pe Facebook.

Ce a spus Mihai Șora

Anterior, Mihai Șora a postat un mesaj pe rețelele sociale cu privire la cuantumul facturii. „Un bec mititeluț, la masa de scris: economic i se spune. Un frigider A+++, Zanussi, și el mititel (cel mai scund din comerț). Un laptop HP (care stă să-și dea obștescul sfârșit, dar care nu a fost vreodată, în lunga lui viață, energivor). O tabletă cu măr. Un telefon mobil.

O mașină de spălat rufe (de care nu abuzăm, fiind – de la natură – mai sobri și curăței). Atât. Nu televizor. Nu aer condiționat. Nu mașină de cafea. Nu alte electrocasnice (cum ar fi mașina de tocat firul de leuștean în patru).

6.096,99 lei de plată la ENEL – factura cu ID 42005859787. Data scadentă: 28.09.2022. Este pentru prima dată când mă izbesc de un asemenea elefant. Cum să fac?”, a scris Mihai Șora pe Facebook.