Surse din PNL au dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, că Gheorghe Falcă nu a achitat o sumă de aproximativ 300.000 de euro, aferentă unui contract semnat cu o agenţie arădeană – deţinătoare a unei tipografii, a ziarului „Glasul Aradului” şi a diverse site-uri media –, care s-au ocupat de elaborarea, tipărirea, redactarea şi distribuirea a numeroase postere, flyere şi materiale electorale comandate de liberalii arădeni.

Ordin judecătoresc

Întrucât documentul a fost negociat de primar în contul PNL Arad, avocaţii agenţiei s-au adresat instanţei şi au obţinut, recent, un ordin judecătoresc de executare silită care intră în vigoare chiar pe 10 aprilie. Este interesant ce se va întâmpla, în condiţiile în care Camera Deputaţilor a adoptat, în 2016, o lege care stabileşte că pe conturile bancare dedicate campaniilor electorale nu mai pot fi puse popriri. Gheorghe Falcă (primar al Aradului din 2004 şi până în prezent) este un vechi client al respectivei agenţii (în trecut, apropiată sferelor PDL), edilul derulând contracte similare şi cu ocazia alegerilor locale din 2012. Potrivit surselor citate, în decembrie 2016, materialele electorale elaborate la Arad nu au fost distribuite numai în judeţ, ci şi în multe alte filiale PNL din teritoriu.

Taxat de „colegi”

Veşti despre datoria lui Gheorghe Falcă au ajuns, recent, şi la inamicii acestuia din sânul PNL, care şuşotesc, pe la colţuri, că după ce a comis un dezastru electoral la legislativele din decembrie 2016, edilul produce scurcircuitarea financiară a organizaţiei pe care o păstoreşte. Aceasta în condiţiile în care, orişicum, climatul din PNL se dovedeşte ideal reglărilor de conturi, pe fundalul luptelor interne pentru acapararea puterii.

Datorii în toată țara

PNL se confruntă, oricum, la nivel național cu probleme financiare. Multe filiale și candidați la parlamentare nu-și pot recupera banii de la AEP pentru că nu au actele care justifică cheltuielile.

Datornici de meserie

În trecut, PNL a riscat în repetate rânduri popririle pe conturi, având chiar şi conturile blocate. În aprilie 2016, Alina Gorghiu anunţa că liberalii au evitat declanşarea procedurii în ultimul moment, achitând sau eşalonând gigantice datorii acumulate în campanii. În prezent, deși au decis în BPN ca fiecare ales să doneze câte o indemnizație pe an pentru a putea stinge datoria istorică de 60 de milioane de euro, liberalii încă nu pot încasa banii întrucât nu au o evidență clară la centru a celor care ar trebui să cotizeze. Până acum au achitat un milion, restul urmând să fie plătiți eșalonat.