Daniel Dragomir s-a predat autorităților italiene. El va fi extrădat în România

Daniel Dragomir s-a predat autorităților italiene. El va fi extrădat în România

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat autorităților italiene la Bari și urmează să afle dacă va fi extrădat în România pentru a executa pedeapsa de trei ani și zece luni.

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat autorităților italiene, la Bari. El a plecat din țară chiar înainte să fie condamnat de Curtea de Apel București pentru corupție. Fostul ofițer SRI are de executat o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Aceasta a rămas definitivă încă din iunie 2020.

În fața autorităților italiene, el a precizat că a plecat din țară înainte de pronunțarea deciziei de condamnare.

„În dimineaţa de joi, Poliţia Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Sirene, de către autorităţile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internaţional, s-a prezentat la o secţie de poliţie din Bari, însoţit de avocatul ales”, precizează IGPR, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, acesta a fost depus în Penitenciarul din Bari. Aici, el va aștepta să apară în fața instanţei de judecată. Judecătorii italieni vor trebui să se pronunțe asupra validării mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii îi pot permite să rămână și să execute pedeapsa înr-un regim mai blând, în Italia. Astfel, Daniel Dragomir ar putea fi plasat în arest la domiciliu.

Daniel Dragomir s-a predat la Bari

Daniel Dragomir a fost condamnat pe 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Fostul ofițer SRI a fost trimis în judecată într-un dosar în care era acuzat de fals în înscrisuri și spălare de bani.

DNA l-a acuzat că l-a avertizat pe afaceristul libanez Rami Ghaziri că este monitorizat Direcţia de securitate economică a SRI. Daniel Dragomir activa, la vremea respectivă, ca ofițer activ în cadrul Serviciului. În schimbul protecției pe care i-a acordat-o omul de afaceri i-ar fi plătit o mită de aproape jumătate de milion de euro.

Procurorii anticorupție au arătat că, în virtutea funcţiei, Dragomir a avut acces la informaţii secrete despre omul de afaceri libanez Rami Ghaziri.

El i-ar fi oferit protecţie afaceristului în schimbul a 25.000 de euro pe lună şi a unui procent de 1 la sută din TVA rambursată de stat.

În dosar a fost condamnată şi soţia fostului ofiţer, Marinela Zoica Dragomir, la 2 ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.