Dan Andronic, achitat. Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani închisoare în dosarul finanţării campaniei din 2009

Dan Andronic, achitat. Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani închisoare în dosarul finanţării campaniei din 2009 Sursa: Arhiva EVZ

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată la 8 ani de închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, în timp ce Dan Andronic a fost achitat în acelaşi dosar.

Dan Andronic, achitat. Elena Udrea, condamnată

La aceste sentinţe anunţate la Curtea de Apel Bucureşti s-a ajuns după aproape 4 ani de cercetare judecătorească. Elena Udrea a fost condamnată pentru mai multe capete de acuzare şi a primit o sentință de 6 ani de închisoare, plus un spor de 2 ani, adică 8 ani de închisoare în total.

Amintim că DNA ceruse 12 ani de închisoare pentru fostul ministru al Turismului. În motivarea sentinţei se anunţă că de la Elena Udrea au fost confiscate sume mari de bani. În ceea ce o priveşte pe Ioana Băsescu, aceasta a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru 3 fapte de corupție. Este vorba despre o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani.

Directorul general al Editurii Evenimentul şi Capital, jurnalistul Dan Andronic, a fost achitat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte condamnări în dosarul campaniei electorale din 2009

În acest dosar au mai fost dictate următoarele condamnări. Cel care în 2009 a fost preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, a fost acuzat pentru luare de mită şi a primit 4 ani cu suspendare. La rândul său, Gheorghe Nastasia, secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în 2009, a primit 6 ani de închisoare pentru mită.

Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat la data comiterii faptei, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru  delapidare. Condamnaţii sunt acuzaţi că în 2009 au încălcat legea pentru a strânge banii necesari în campania electorală a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.

Procurorii DNA au cerut pedepse maxime pentru Elena Udrea

La ultimul termen de judecată, procurorul a cerut pedepse maxime pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu. La data faptelor, Elena Udrea era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Procurorii DNA au trimis-o în judecată în anul 2017. Acuzaţiile: instigare la luare de mită şi spălare de bani.

Gheorghe Nastasia şi Victor Tarhon au fost acuzaţi de luare de mită. Ioana Băsescu a fost acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Silviu Wagner a fost acuzat pentru delapidare, în timp ce Dan Andronic a fost acuzat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Deciziile pronunţate de judecătorii CAB nu sunt definitive şi pot fi atacate cu apel. „Sperăm că la Înalta Curte de Casație și Justiție lucrurile vor fi puse în ordine și în lege”, a declarat avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, la Antena 3.

Ştire în curs de actualizare. Vom reveni curând cu detalii despre acest subiect.