Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Băsescu nu știa despre protocoalele secrete. „A fost marea eroare”
Traian Băsescu nu știa despre protocoalele secrete. „A fost marea eroare”

Traian Băsescu nu știa despre protocoalele secrete. „A fost marea eroare”

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre protocoalele secrete și a afirmat că a făcut o mare greșeală atunci când a mizat pe unii oameni.

Traian Băsescu, președinte al României în perioada 2004 – 2014, a vorbit despre protocoalele secrete. Convențiile încheiate de SRI cu mai multe instituții fundamentale ale țării. Băsescu a declarat că nu știa despre acele înțelegeri și prin urmare nu a cerut vreodată încheierea unui asemenea protocol.

„Eu afirm public încă o dată că niciodată nu am văzut conținutul unui astfel de protocol. M-ar surprinde că nu știți o Hotărâre de Guvern care ați lucrat și care v-a generat protocoale. Este Hotărârea nr. 231 din 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007. Ăsta este numele HG care a fost semnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, de ministrul Justiției, Monica Macovei, ministrul de Interne, al Fondurilor Europene, al Finanțelor Publice”. A spus Traian Băsescu la Realitatea Plus.

Traian Băsescu, despre protocoalele secrete

Fostul președinte a mai afirmat că : „La Anexa 2, căutam pct 4, pct 5, la Măsuri scrie: Sesizarea de îndată a procurorului care sesizează cazul de catre structurile informative si de investigatie prin transmiterea oricăror informații și suport probator. Dle procuror (M.Negulescu – n.red.), cred că înțelegem amândoi ce înseamnă suport probator, da?

Mai departe…, termen de realizare octombrie 2005. Instituțiile SRI, SIE, MAI, MFP, Spalarea banilor, DNA, Parchetul IICJ. Procedura, stabilirea procedurilor, protocoale semnate de instituțiile implicate.”

Traian Băsescu i-a acuzat pe cei care l-au indicat pentru că ar fi stat în spatele acelor protocoale. „Toată propaganda asta mincinoasă, Băsescu le-a făcut protocoale, le-a cerut protocoale. Ce vedeți legat de CSAT nu are nicio legătură cu protocoalele, nu se cere nicăieri să se facă protocoale. Am făcut și publică hotărârea de CSAT invocată.”

„A fost marea eroare a ideii că, numind tineri, schimb vechea gardă”

Despre cei care au comis abuzuri sprijinindu-se pe acele protocoale, Băsescu a afirmat: „Eu sunt vinovat. Am numit oameni prea tineri în funcții de mare putere care și-ar fi terminat teoretic mandatul prea devreme. Și atunci, disperați să nu ajungă înapoi de unde au plecat… Kovesi trebuia să ajungă procuror pe procuratura locală la Sibiu. Au făcut tot ce au putut ca să își asigure viitorul după ce le expira mandatul legal.

A fost marea eroare a ideii că, numind tineri, schimb vechea gardă.  Trebuia să pun oameni cu experiență, fie că vorbim de prim-adjunctul SRI, care era un maior prăfuit la vremea aia, fie procurorul general. Trebuia să pun oameni cu experiență, și nu oameni tineri. Proba oamenilor tineri în funcții de mare putere, pentru mine, a fost un rateu”.