Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit sau nu generalul Ion Pacepa? Dan Andronic, dezvăluiri spectaculoase
A murit sau nu generalul Ion Pacepa? Dan Andronic, dezvăluiri spectaculoase

A murit sau nu generalul Ion Pacepa? Dan Andronic, dezvăluiri spectaculoase

Întrebat de colegul său Mirel Curea, în ediția de marți a mesiunii ContrapunctEVZ, dacă generalul Ion Pacepa a murit sau nu, jurnalistul Dan Andronic oferă un răspuns fascinant.

Mirel Curea se întreabă dacă generalul Ion Pacepa chiar a murit sau este doar o poveste invetată cu prilejul pandemiei de Covid-19. La această întrebare îi răspunde chiar Dan Andronic, care spune că a comunicat într-o perioadă cu generalul Ion Mihai Pacepa.

„A murit Pacepa s-au l-au dat mort cu ocazia Covid-ului?”, întreabă Mirel Curea.

Dan Andronic se oferă să îi dea un prim răspuns.

„Este posibil. V-am spus, am făcut un interviu cu el în care am încercat să-l verific.

L-am întrebat pe generalul Pacepa, pe atunci vorbeam cu el prim email, dădeam un mail, așteptam, primeam răspuns… el mă întreba mai multe lucruri, cum e prin țară etc…

La un moment dat i-am sugerat o întâmplare, știam unde stătea înainte de 1944, cred că și după asta. A fost vecin cu familia tatălui meu, pe Vasile Gheorghe, undeva pe lângă Piața 1 Mai. Și i-am spus de o întâmplare de la bombardamentul din 44: o bombă a căzut lângă casa lui și i-a distrus parțial casa. Și-a adus aminte imediat, deci reacția a fost imediată pe email, și atunci mi-am zis că ori e cineva care știe toate aceste lucruri, ori este chiar el.

Acum ce pot să spun. Am văzut și teoria că s-a profitat de Covid-19 ca să anunțe moartea lui Pacepa. Partea cu Covid-ul este interesantă.

Regulile de înmormântare la Covid sunt diferite. Sicriu închis, nu vede nimeni, aia e. Dacă ar fi să găsesc o idee pentru care s-a ales acest moment, asta ar fi ideea.

Întrebarea nu este dacă mai trăia sau nu Ion Pacepa. Întrebarea este cine îi va lua locul?

Pentru că el a avut un rol important. El tot dădea semnale în ceea ce îl privea pe Traian Băsescu, Ion Iliescu. Foarte interesant interviul. A vorbit puțin și de povestea cu Ceaușescu, dar tangențial. Rolul lui a fost foarte important în imaginarul românesc. A fost omul care l-a învins pe Ceaușescu.

A fost primul defector de rang înalt, primul trădător de rang înalt”, povestește Dan Andronic.

A murit sau nu generalul Ion Pacepa?

Mirel Curea are o curiozitate foarte mare despre prima carte scrisă de Ion Pacepa.

„El în „Orizonturi roșii”, prima lui carte, face multe dezvăluiri. Alea nu erau dezvăluiri, erau foarte multe minciuni”, spune Curea.

Dan Andronic reacționează imediat și susține că „era o carte de propagandă, cel mai probabil scrisă de altcineva”.

El continuă și spune că: „Era un manual tipic de propagandă în care transmitea mesaje cheie. Țin minte”.

„Am și eu o întrebare. Mulți am citit despre Pacepa. Are cărți foarte interesante, cum arăta dezinformarea sovietică… extrem de interesantă. Cum o să rămână individul în istoria României? Rămâne ca un dezertor nenorocit, ca cel care a nenorocit securitatea unui stat? Sau rămâne ca un erou pentru că evadând la momentul respectiv cu niște informații extrem de importante despre blocul comunist, că nu era vorba doar despre Ceaușescu, relațiile sale pe care le avea în tot arcul comunist erau extrem de importante. Mergea la Sofia, la Belgrad etc…”, spune Robert Turcescu.

Cum o să rămână în istoria României Ion Pacepa?

Întrebat de Robert Turcescu ce statut va primi Ion Pacepa, generalul care a murit, Dan Andronic oferă un răspuns foarte interesant, făcând referire la mai multe cazuri asemănătoare ce au existat de-a lungul timpului.

Pentru a răspunde la această întrebare, Dan Andronic evocă mai multe momente de trădare din istoria omenirii și trage o concluzie.

„În Evenimentul Istoric, este explicat în detaliu ce a însemnat Pacepa. Într-un editorial scris de mine, am dat un titlu relevant: Eterna problemă a serviciilor secrete este că urăsc trădarea dar îi iubesc pe trădători.

Deci toate serviciile de informații abia așteaptă ca un pește atât de mare să trădeze. În schimb, când li se întâmplă același lucru, e jale. Deci din punctul ăsta de vedere, este o problemă de perspectivă.

Cei cinci de la Cambridge care au făcut varză tot ce a însemnat Marea Britanie. Relațiile Nord-atlantice, au distrus rețele întregi de spioni.

Ați văzut defectori din KGB, celebrul Vasili Mitrokhim, un om care a plecat cu arhiva KGB-ului după el. În care găsești iar o mulțime de lucruri importante.

Din punctul ăsta de vedere lucrurile sunt extrem de sensibile. În numărul următor al Evenimentului Istoric vom publica o nouă poveste. Este povestea spionului israelian care a îngenunchiat America. Este incredibil.

Un spion israelian, care este prins, stă 30 de ani la închisoare. Mai stă încă 5 cu brățară la picior, iar la 80 și ceva de ani i se dă voie să plece din SUA.

În prima zi în care are voie să plece un miliardar israelian îi trimite avionul privat, ajunge în Israel și acolo îl întâmpină pe loc, pe pistă Benjamin Netanyahu care îi dă pe loc cetățenia israeliană și îi mulțumește pentru serviciile aduse statului Israel.

A fost un caz de spionaj… incredibil. Astea sunt lovituri care se dau și fac parte din regula meseriei. Spioni și trădători există mereu. Oamenii care din diverse motive simt nevoia să treacă de partea cealaltă. De colegii lor sunt priviți ca trădători. De partea cealaltă sunt văzuți drept patrioți.

Deci Ion Pacepa, generalul care a murit, va fi privit ca un erou”, concluzionează Dan Andronic.