Dăianu: "Important este cum ajungem la acel deficit de 1,9%"

Dăianu: "Important este cum ajungem la acel deficit de 1,9%"

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi seara, că în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a vorbit de o creştere economică de 1,7-2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) şi de un deficit de 1,9%. Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, consideră că nu doar la deficit ar trebui să ne uităm, ci şi la cum ajungem la acest deficit.

"Corecţia fiscală se poate face fie prin reducerea drastică a cheltuielilor publice, fie prin menţinerea lor la un nivel acceptabil, dar o mai bună colectare a veniturilor fiscale şi o creştere a absorbţiei fondurilor europene", a declarat, pentru evz.ro, Dăianu. Dacă taie prea mult din cheltuielile publice Guvernul ar putea pune în pericol creşterea economică.

Potrivit acestuia, atunci când vorbim despre deficit ar trebui să extindem discuţia şi asupra nivelului cheltuielilor publice şi a eficienţiei investiţiilor. De asemenea, Dăianu consideră că trebuie ţinut un ochi şi asupra modalităţii în care vor fi cheltuiţi banii. Astfel că, dacă ne trezim cu ceva mai multe fonduri la buget ar trebui fie să-i economisim şi să creăm un fond de stabilitate financiară, în caz de furtună, fie să îi utilizăm pentru susţinerea investiţiilor, adică pentru asigurarea cofinanţării la proiectele pe fonduri europene.

"Deşi preşedintele afirmă că avem toate ancorele în caz de furtună în zona euro, eu nu aş fi atât de optimist. Ancorele sunt alea care sunt. Dacă pieţele îngheaţă nu vor fi suficiente cele cinci miliarde de euro de la FMI", a adăugat Dăianu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În niciun caz banii nu ar trebui băgaţi anul viitor în indexări de pensii şi salarii, deoarece 2012 este un an în care incertitudinea este mai mare decât în acest an. Grecia a demonstat că lucruri neaşteptate pot apărea în fiecare zi şi deocamdată nu ştim ce se va întâmpla cu filialelor de pe piaţa locală ale băncilor greceşti.  "Nu ne permitem luxul de a gândi 2012 în spirit electoral", a adăugat acesta.