Dacian Cioloș reacționează înainte de moțiune. „E final de drum pentru PSD”
- Căt ălina Iordache
- 19 decembrie 2018, 17:43
Fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, susține că social-democrații au forțat limitele cu bugetul pe 2019 și că sistemul financiar poate ajunge în colaps.
„E final de drum pentru PSD. Ceea ce știam cu toții și a fost prevăzut de toți analiștii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forțând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment”, transmite fostul premier.
Dacian Cioloș dă de înțeles că dacă Guvernul Dăncilă va fi demis în urma moțiunii de cenzură de vineri, în urma lui va rămâne un „dezastru”.
„Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru că în urma lor va rămâne un dezastru similar cu cel de la începutul anilor ‘90. Vom avea de muncă ani buni pentru a îndrepta ceea ce strică acești oameni. Prețul va fi viitorul copiilor României. Cu cât vor sta mai puțin la putere, cu atât va fi mai bine. Există în PSD oameni iresponsabili care vor să se salveze cu prețul distrugerii acestei țări”, spune Cioloș.
Fostul premier transmite că prin „taxa pe lăcomie” Guvernul social-democrat încearcă să-și acopere propriile greșeli.
„Nu vă lăsați induși în eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc în gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogați ca să le dea săracilor. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este dinamitarea sistemului financiar, pur și simplu, sub pretextul mincinos al unor măsuri populiste. Într-o țară normală, sistemul financiar funcționează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte și să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetățenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept. Nu și la noi. Abuziv, inconstant și incompetent, Guvernul PSD încearcă să își repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la București este in cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar și pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale așa încep. Cetățenii României vot plăti cu vârf și îndesat aceste greșeli uriașe”, susține Cioloș.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat,marți seara, modificări de taxe și impozite pentru 2019. Printre acestea se găsește și o „taxă pe lăcomie” care va fi impusă băncilor și care va aduce la bugetul de stat un surplus de 3,6 miliarde de lei.
„Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici.