Potrivit propunerii înaintate de parlamentarii maghiari, înregistrată la Senat, finanțarea nerambursabilă ar urma să se acorde de la 1 iulie 2020.

Semnatarii spun că trebuie adoptate măsuri pentru stimularea natalității și stoparea crizei demografice din țară, dar și a  achiziționării autovehiculelor noi, mai puțin poluante, cu cel puțin șapte locuri – acesta fiind rolul programului „Un autoturism pentru fiecare familie”. În expunerea de motive, suma reprezintă aproximativ 25-30% din prețul de cumpărare al unui astfel de model. Banii ar urma să se acorde pentru achiziția unui autovehicul nou, cu cel puțin șapte locuri și o clasă de poluare Euro 5 sau Euro 6.

„Luând în considerare că pretul unui astfel de autovehicul este unul destul de ridicat, finanțarea acordată de maxim. 35.000 lei de către stat vine în ajutorul a numeroase familii, creând astfel nu doar confort ci și accesibilitate”, se mai arată în expunerea de motive.

Cu toate acestea, cel mai ieftin autovehicul nou cu 7 locuri disponibil pe piața din România costă aproximativ 14.000 de euro, cu TVA inclusă, deci ajutorul ar acoperi doar jumătate din prețul de vânzare.

Termeni și condiții

Pentru a obține banii, beneficiarul ar trebui să fie cetățean român, cu domiciliul în România, care la data solicitării ajutorului are în întreținere sau îngrijire trei sau mai mulți copii.

Autoturismul cumpărat trebuie achiziționat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Totodată, beneficiarul nu trebuie să aibă obligații de plată restante la buget și să nu aibă datorii la plata creditelor bancare.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: