Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cyber-Gulag la Moscova. Pandemia supravegherii digitale
Cyber-Gulag la Moscova. Pandemia supravegherii digitale

Cyber-Gulag la Moscova. Pandemia supravegherii digitale

Autoritățile din Moscova au introdus un sistem de urmărire digital pentru a pune în aplicare măsurile restrictive impuse de epidemia Covid-19. Însă criticii Kremlinului afirmă că respectiva tehnologie reprezintă o amenințare fără precedent pentru viața privată.

Capitala Rusiei este epicentrul epidemiei cu coronavirus în această țară: 11.513 cazuri de infectare din cele 18.328 raportate la nivel național.

„Dacă anterior aveam în jur de 500 de spitalizări zilnic, acum avem 1.300”, a declarat Serghei Sobianin, primarul Moscovei, scrie CNN.

Serghei Sobianin a declarat că acest sistem de supraveghere digitală este „un răspuns” la creșterea cazurilor de SARS-CoV-2 în Moscova.

Conceptul acestui sistem este simplu, în teorie. Moscoviții și rezidenții din regiunea Moscova (cu vârste începând cu 14 ani) trebuie să descarce un cod QR dacă vor să se deplaseze în oraș. Înregistrându-se pe un site web al guvernului sau descărcând o aplicație pe smartphone, cetățenii declară itinerarul și scopul deplasării lor. Primesc apoi un cod QR care poate fi verificat de autorități.

Poliția va scana aceste coduri și va aplica amenzi persoanelor fără permis sau celor care au furnizat intenționat informații false.

Guvernul de la Moscova s-a folosit deja de pandemia Covid-19 ca teren de testare pentru o serie de noi tehnologii, în special inteligența artificială și tehnologia recunoașterii faciale.

Folosirea de permise pentru verificarea deplasărilor nu se aplică doar în Rusia. Dar, în timp ce alte orașe europene au recurs la formulare de hîrtie, Rusia se apropie de China prin aceste coduri QR, pentru o supraveghere aprofundată a populației.

Activiștii de opoziție avertizează că noul sistem va antrena o intruziune „fără precedent” a guvernului în viața privată a oamenilor.

De exemplu, site-ul de autorizații îi invită pe toți utilizatorii să se înregistreze sau să își lege pagina existentă la un portal electronic guvernamental, care stochează datele utilizatorilor cu privire la amenzi rutiere, facturi de utilități, pașapoarte, etc.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: