Cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade într-o zonă foarte sensibilă. Autoritățile sunt în alertă

Cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade într-o zonă foarte sensibilă. Autoritățile sunt în alertă Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sâmbătă, în largul coastelor insulei indoneziene Java, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,5 pe scara Richter, conform anunțului făcut de Agenția indoneziană pentru meteo, climă și geofizică (BMKG), potrivit AFP.

Cutremur cu magnitudinea de 6,5 în Indonezia

Cutremurul, cu o magnitudine evaluată de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) la 6,1, a fost resimțit până în capitala Jakarta, unde au fost evacuate clădiri, și în apropierea orașului Bandung.

Agenția indoneziană de geofizică a precizat că nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami. USGS a localizat cutremurul la o adâncime de 68,3 kilometri.

Sursa: Byelikova | Dreamstime.com

E al doilea cutremur într-o lună

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs și în luna martie în largul insulei indoneziene Java, la o adâncime de 10 km, a anunțat la acea vreme agenția indoneziană de geofizică (BKMG), potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Epicentrul a fost localizat la aproximativ 130 km nord de Tuban, în provincia Java de Est, a precizat BMKG. Cutremurele au fost resimțite puternic în Java de Est, în capitala sa Surabaya, precum și în orașe din provinciile învecinate, potrivit mai multor postări ale utilizatorilor de rețele sociale din aceste zone.

Scurte zguduiri au fost resimțite și în capitala indoneziană Jakarta, aflată la aproximativ 600 km de epicentru, potrivit martorilor Reuters.

Cutremurul de 6,5 grade nu are potențialul de a declanșa un tsunami, a precizat BMKG.

Cutremurul anterior a provocat pagube la o casă și la o clădire comunitară din orașul Tuban, a declarat agenția indoneziană de atenuare a efectelor dezastrelor.

Nu au existat rapoarte imediate privind alte pagube în urma ultimului cutremur.

Indonezia, pe „centura de foc” a Pacificului

Indonezia se confruntă cu o activitate seismică și vulcanică frecventă din cauza poziționării sale pe "Centura de Foc" a Pacificului, unde plăcile tectonice intră în coliziune.

La data de 21 noiembrie 2022, 602 de persoane au pierit într-un cutremur cu magnitudinea 5,6 care a lovit provincia dens populată Java de Vest, situată în insula principală Java.