Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a produsCutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou cutremur s-a produs, miercuri dimineața, în România. Fenomenul a fost resimțit în mai multe orașe ale țării. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acesta a avut loc în zona seismică Vrancea.

Cutremur în România

Seismul cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3:00, în judeţul Vrancea, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).  

„În ziua de 24 Aprilie 2024, la ora 03:00:04 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 73.4 km.”, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).  

Unde s-a produs seismul

Cutremurul a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 73,4 kilometri.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km V de Focsani, 69km N de Buzau, 82km SV de Barlad, 82km E de Sfantu-Gheorghe, 88km S de Bacau, 96km E de Brașov.”, potrivit INFP.

De la începutul acestei luni, în țara noastră s-au înregistrat 26 de cutremure. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,4 pe scara Richter.

Cutremur în România

Seismul produs în această dimineață a avut loc în zona seismică Vrancea. Cea mai mare mișcare tectonică din 2023 a avut loc la data de 14 februarie în județul Gorj. Un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter a fost resimțit puternic în întreg județul Gorj.

Cutremur

Cutremur. Sursă foto: Arhiva EVZ

Potrivit reprezentanților INFP, cutremurul din Gorj a avut legătură cu seismul puternic din Turcia, care s-a produs pe 6 februarie 2023.  Energia mișcării tectonice a fost una extrem de puternică, iar aceasta s-a propagat pe planul de subducţie al plăcii africane, sub placa est-europeană, spun specialiștii.

„De pe teritoriul României s-au remarcat staţiile seismice din sudul Carpaţilor Meridionali, respectiv la sud de Târgu Cărbuneşti, în care arată foarte clar că Vrancea nu a fost influenţată, ci această zonă, Vrancea a fost influenţată de cutremurul de 7,5, care a fost după cel de 7,8 (din Turcia- n.red.).”, a explicat Mihai Diaconescu, specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Ne puteți urmări și pe Google News