Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur bizar în România, în această dimineață. Ce au înregistrat aparatele de la INFP
Cutremur bizar în România, în această dimineață. Ce au înregistrat aparatele de la INFP

Cutremur bizar în România, în această dimineață. Ce au înregistrat aparatele de la INFP

Un nou cutremur a avut loc, marți dimineață, în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 s-a produs marți dimineață, la ora locală 11:14, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 54 km Est de Braşov, 73 km Nord de Ploieşti, 119 km Sud-Vest de Bacău şi 128 km Nord de Bucureşti.


CITEȘTE ȘI Cutremur de ultimă oră în România. Date neașteptate înregistrate de INFP

CITEȘTE ȘI O nouă serie de cutremure în România. Zonele în care s-au resimțit


În luna noiembrie, în România au avut loc şapte cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,5 grade pe Richter.

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la Bucureşti, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.