Marian Oprişan n-a rămas pe dinafară. Ce funcţie a primit „baronul” PSD de Vrancea
- Antonia Hendrik
- 29 octombrie 2020, 16:04
Scos de Marcel Ciolacu de pe lista candidaţilor PSD pentru Senat, Marian Oprisan a fost desemnat vicepresedinte al Consiliului Judeţean Vrancea.
Desemnarea celor doi vicepreşedinţi ai CJ Vrancea s-a făcut prin vot secret. În sală au fost prezenţi 31 de consilieri judeţeni şi preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, în timp ce un consilier din partea USR, Mihăiţă Lepădatu, una dintre propunerile grupului consilierilor locali PNL-USR pentru funcţia de vicepreşedinte, a absentat de la şedinţă, deoarece zilele trecute acesta a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Marian Oprişan a fost singura propunere pentru funcţia de vicepreşedinte a grupului consilierilor judeţeni ai PSD Vrancea, anunţă Agerpres.
Cine este Marian Oprișan „Baronul de Vrancea”
În vârstă de 55 de ani, Marian Oprișan a fost considerat întotdeauna unul dintre „greii” PSD, nimit şi „Baronul de Vrancea”
A intrat în partid în 1990 și timp de doi ani a fost vicepreședinte al organizației de tineret a FSN. În 1992 a devenit membru fondator al Frontului Democrat al Salvării Naţionale din România și la scurt timp a fost numit lider al organizației din Vrancea a Frontului Democrat al Salvării Naţionale. Până în 2003 a fost la conducerea locală a partidului care, între timp, și-a mai schimbat de două ori numele și a devenit Partidul Democraţiei Sociale din România, apoi Partidul Social Democrat. Doar cinci luni Marian Oprișan a fost simplu membru PSD, din februarie până în iulie 2003. În iulie a fost din nou numit lider al PSD Vrancea, funcție pe care o păstrează până în prezent. În plus, încă de la început a făcut parte și din structura de conducere a partidului la nivel național.
De 20 de ani neîntrerupți, Marian Oprișan a fost președinte al Consiliului Județean Vrancea, mai precis din anul 2000. Însă anterior acestei date, el a mai deținut fie funcția de vicepreședinte al CJ Vrancea, fie chiar de președinte, pentru un an, încă din 1995.
Începând din anul 2000 a fost cooptat în structura de conducere a mai multor organizații regionale:
- 12 iunie 2015 – prezent – președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est
- 17 mai 2013 – prezent – vicepreşedinte al Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare (CEPLI)
- 14 martie 2013 – prezent – preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
- 2010 – 24 mai 2013 – presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est
- 2004 – martie 2013 – vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
- 2000 – 2002 – preşedinte Executiv al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
- 2000 – 2002 – vicepreşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională, ADR 2 Sud-Est
Ca studii, Marian Oprișan este licențiat în științe politice, după ce între anii 1999 și 2003 a urmat Facultatea de Științe Politice (SNSPA). Are și un atestat de funcționar public pe care l-a obținut în 1999, la Iași.
Înainte de a intra în politica post-Revoluție, Marian Oprișan a fost, din 1984 până în 1990, operator calculator la Întreprinderea de Confecții Focşani. În 1990 și-a făcut o firmă, S. C. Seven Stars S.A. Focşani, pe care a condus-o timp de cinci ani.