Prima instanță l-a condamnat pe Ivo Sanader, în 2017, la patru ani și jumătate de închisoare. El a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro când Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preţ „de două ori mai mare” decât valoarea sa de piaţă. Prejudiciul provocat statului de această achiziţie a fost estimat la 3,5 milioane de euro, din care 2,3 milioane de euro au fost apoi plătite însuşi fostului prim-ministru, potrivit actului de acuzare. Ivo Sanader a fost de asemenea obligat să ramburseze această sumă statului.

„Aceasta este o persecuţie politică, care, din păcate, durează de nouă ani”, a declarat Ivo Sanader presei adunate în faţa casei sale din Zagreb, cu puţin timp înainte să sosească poliţia şi să-l ducă la închisoare.

În vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader, a condus ţara sa spre NATO şi Uniunea Europeană, dar a devenit de asemenea un simbol al corupţiei în ţară.

În octombrie 2018, Ivo a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o mită plătită de banca austriacă Hypo Group Alpe Adria.

Curtea Constituţională din Zagreb, a anulat în 2015 verdictul unui alt proces în care el fusese condamnat în 2012 la opt ani şi jumătate de închisoare.

El fusese declarat vinovat că a primit mită de mai multe milioane de euro de la preşedintele grupului energetic ungar MOL în schimbul preluării controlului asupra companiei petroliere şi de gaze croate INA de către gigantul din Ungaria. Un nou proces în acest caz s-a deschis în octombrie 2018..