Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu moneda națională
Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu moneda națională

Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu moneda națională

Banca Națională a României (BNR) a publicat cursul valutar pentru miercuri, 9 decembrie. Conform datelor oferite de BNR, moneda noastră a crescut în fața euro.

Banca Națională a României (BNR) a publicat cursul valutar pentru miercuri, 9 decembrie. Conform datelor oferite de BNR, moneda noastră a crescut în fața euro.

Astfel, moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu euro, cifrându-se la 4,8680 lei, în scădere cu 0,55 de bani (-0,11%), faţă de cotaţia precedentă, de 4,8735 lei.

De asemenea și dolarul s-a depreciat faţă de leu, ajungând la 4,0155 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,14 %) faţă de cotaţia anterioară, de 4,0212 lei/dolar.

Cursul leu/franc a urcat cu 0,8 bani (0,01%), până la o cotaţie de 4,5181 lei, comparativ cu cea anterioară, când un franc elveţian valora 4,5173 lei.

Gramul de aur s-a ieftinit, miercuri, cu 81,26 de bani (-0,33%), ajungând la 240,0320 lei, de la 240,8446 lei, cât se anunţase în şedinţa de marţi.

BNR este pregătită să intervină dacă situația o va impune

În contextul crizei economice, generate de pandemia de coronavirus, Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că este pregătită să acţioneze suplimentar în mod adecvat, ţinând seama de conjunctura macro-economică şi evoluţia anticipată a inflaţiei.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR, a anunțat că că totul depinde de evoluţiile economiei româneşti şi ale mediului extern, în special ale economiilor europene. El a precizat că că România are nevoie de un proiect naţional care ar permite menţinerea ratingului de ţară şi aprecierea din partea instituţiilor internaţionale.

„Există, în continuare, un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte dezvoltarea crizei sanitare şi crizei economice. Din această perspectivă credem că şi în România este valabilă o concluzie similară celei rezultate din evaluarea Băncii Centrale Europene, publicată în urmă cu doar câteva zile, care arăta că există temeri clare de redresare economică, dar cu toate acestea incertitudinea privind evoluţiile pandemice şi modul în care această evoluţie va fi redusă este foarte mare. În funcţie de evoluţiile economiei româneşti şi ale mediului extern, în special al economiilor europene, Banca Naţională este pregătită să acţioneze suplimentar în mod adecvat ţinând seama de conjunctura macro-economică şi evoluţia anticipată a inflaţiei”, a afirmat Badea.

Viceguvernatorul BNR a mai spus că instituţiile internaţionale au văzut modul în care România a răspuns şi că a fost unanim apreciat echilibrul de către toate agenţiile internaţionale de rating, echilibrul de care Banca Naţională a dat dovadă şi modul în care a gestionat această situaţie.