Aici ai toate cifrele legate de pensii. Cum poți și cât te costă să cumperi vechime

Aici ai toate cifrele legate de pensii. Cum poți și cât te costă să cumperi vechime Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cumpărare vechime pentru pensie 2021. Vești nemaipomenite pentru persoanele care vor să completeze stagiul de cotizare la pensie.

Cumpărare vechime pentru pensie 2021. Românii care se gândesc la pensie, dar care le lipsește vechimea în câmpul muncii au posibilitatea de a cumpăra maximum 6 ani de vechime pentru pensie. Astfel, în cazul în care aceștia nu au putut realiza stagiul de cotizare ori pentru că nu au fost angajați, ori pentru că au fost angajați fără o formă legală, au posibilitatea de a beneficia de o pensie mai bună.

Măsura se aplică și pentru românii care au muncit în străinătate fără contracte de muncă, dar și pentru cei care au pierdut documentele prin care își dovedeau anii de muncă.

Pentru un stagiu complet de cotizare la pensii este nevoie de 35 de ani de vechime în câmpul muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii care au nevoie de toți cei 6 ani de cotizare trebuie să scoată din buzunare o sumă halucinantă: 23.200 de lei. Pentru fiecare an în parte, calculul este realizat în funcție de salariul minim brut din anul respective.

2013:   800 lei            2.895 lei/pe an

2014:   900 lei            3.151 lei/pe an

2015:  1.050 lei          3.195 lei/pe an

2016:  1.250 lei          3.734 lei/pe an

2017:  1.450 lei          4.523 lei/pe an

2018:  1.900 lei          5.700 lei/pe an

Sursa calcul: Adevărul

Cumpărare vechime pentru pensie 2021

În anul acesta, completarea stagiului de cotizare la pensie pentru perioadele în care nu s-a contribuit  la fondul de pensii publice se va putea realiza prin două modalități.

Prima modalitate în care se poate face acest lucru a intrat în vigoare în august 2020 și se va încheia în luna septembrie a anului curent. Cea de-a doua modalitate întră în vigoare de la 1 septembrie și va putea fi accesată în permanență.

Se taie pensiile?

La începutul acestui an, vicepremierul Dan Barna a declarat că nu există niciun plan de tăieri de pensii sau salarii în momentul de față.

„Nu va exista nicio tăiere de pensii sau salarii. Se realizează chiar un pic peste indexările necesare, se îngheaţă într-adevăr creşterile la parlamentari, la demnitari, la zona aceasta şi e un lucru necesar tocmai pentru a păstra un echilibru necesar şi a ne încadra în deficitul de 7% asumat faţă de Comisia Europeană în acest context de perioadă pandemică. Aceste măsuri sunt foarte responsabile, dar repet, nu există niciun plan, nici în glumă nici în subtext, de tăieri de pensii sau salarii”, a declarat președintele USR Dan Barna.