Evenimentul Zilei > Social > Cum va schimba pandemia lumea. Papa Francisc a împărtășit credincioșilor viziunea sa
Cum va schimba pandemia lumea. Papa Francisc a împărtășit credincioșilor viziunea sa

Cum va schimba pandemia lumea. Papa Francisc a împărtășit credincioșilor viziunea sa

Papa Francisc a declarat că "pandemia continuă să provoace răni profunde, expune vulnerabilităţile noastre" şi a cerut credincioşilor, în timpul audienţei sale generale de miercuri, "să îşi îndrepte privirile spre Iisus Hristos" şi "să aibă credinţă".

Papa Francisc a început o serie de catehisme dedicate modului în care pandemia va schimba lumea, relatează EFE, citat de Agerpres.

„Sunt mulţi cei care au murit, mulţi bolnavi, pe toate continentele. Multe persoane şi multe familii trăiesc în incertitudine ca urmare a problemelor socio-economice, iar acestea îi afectează mai ales pe cei săraci”, a spus Sfântul părinte.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe credincioşi să îşi îndrepte privirile spre Iisus şi spre tradiţia creştină, speranţă şi milostenie.

 În alocuţiunea sa, papa Francisc a subliniat că biserica gestionează binecuvântarea divină a lui Hristos prin sacramentele sale şi, deşi oferă servicii de sănătate în cele mai îndepărtate locuri ale globului, biserica nu este expertă în prevenirea sau în tratarea pandemiei.

„Îi ajută pe cei bolnavi, dar nu este expertă şi nici nu dă indicaţii socio-politice specifice. Aceasta este sarcina liderilor politici şi sociali”, a precizat Papa.

El a ţinut totuşi să sublinieze că biserica „a dezvoltat câteva principii sociale fundamentale, principii care ne pot ajuta să avansăm şi să ne pregătim pentru viitor”.

Între acestea, Papa a enumerat „demnitatea persoanei”, „binele comun”, „opţiunea preferenţială pentru cei săraci”, „soarta universală a bunurilor”, „solidaritatea”, „principiul subsidiarităţii” şi „îngrijirea casei noastre comune”.

Papa continuă să oficieze audienţele de miercuri în biblioteca Palatului pontifical şi nu în Piaţa San Pietro în faţa credincioşilor, ca urmare a măsurilor de securitate adoptate pentru a evita creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

De asemenea, Sfântului Părinte observă în cartea sa „Comuniune şi speranţă” că pandemia de coronavirus ne-a surprins pe toţi asemenea unei furtuni, schimbând viaţa familiilor noastre, modul de a lucra, activităţile publice, lăsând în urmă moarte, dificultăţi economice şi îndepărtare de Preasfânta Euharistie şi de sacramente.