Editura Evenimentul si Capital

Surprizele bugetului pe 2017. Cum va încerca guvernul Grindeanu să se achite de promisiuni

Ministerele şi-au pus pe hârtie proiecţiile de venituri şi cheltuieli pe 2017
Autor: | | 3 Comentarii | 3383 Vizualizari

Executivul face un pariu riscant, construindu-şi bugetul pe o creştere economică de 5,2%. În plus, mizează pe o creştere substanţială a locurilor de muncă, dar şi pe atragerea unor fonduri europene record

Ministerul Finanţelor a publicat ieri proiectul de buget pentru 2017. A fost unul dintre cele mai aşteptate documente, în contextul discuţiilor legate de cum va putea Guvernul să acopere majorările importante de pensii şi salarii luate în calcul în acest an, o parte fiind aprobată deja.

Astfel, Executivul prognozează venituri totale de 254,7 miliarde lei, chiar ceva mai mari decât în programul de campanie al PSD.

Cea mai mare creştere de venituri este anticipată la fondurile europene. Nu mai puţin de 22,28 miliarde lei sunt prevăzute să intre la buget din această sursă în acest an, cu mult faţă de suma încasată în 2016, de 6,79 miliarde lei. Cea mai neaşteptată creştere este a încasărilor din contribuţiile de asigurări sociale. Bazându- se pe majorarea locurilor de muncă, Guvernul anticipează venituri la acest capitol de 69,7 miliarde lei, cu 8,48 miliarde lei mai mult decât anul trecut. Această cifră este direct legată cu pariul de a crea 200.000 de noi locuri de muncă doar în acest an. Cum s-ar putea realiza? Ministerul Finanţelor se aşteaptă ca ponderea industriei în PIB să crească de la 0,6% în 2016 la 1,4% în acest an.

Mizăm pe exporturi mai mari

De asemenea, contribuţia la PIB a exporturilor ar urma să crească de la 1,9 la 2,3%. Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, are îndoieli că se va reuşi o dezvoltare explozivă a industriei, dat fiind contextul internaţional extrem de dificil. “E greu de crezut că vom avea o creştere atât de mare a industriei. Lumea se închide, se protejează. Este an electoral în Franţa şi politicienii susţin protejarea locurilor de muncă din ţară. Marea Britanie va ieşi din piaţa comună, iar Trump a anunţat deja măsuri pentru menţinerea companiilor în SUA. Iar noi lucrăm, în general, pentru comenzile primite din afară”, a declarat Pârvan, pentru Mediafax.

În plus, guvernul mizează pe o creştere a activităţii în construcţii. De altfel, Ministerul Dezvoltării vrea să cheltuiască în acest an de patru ori mai mulţi bani pentru construcţia de locuinţe (peste 200 milioane euro pentru 5.300 de locuinţe).

Consumul, un motor sigur de creştere

Motorul principal pe care se va baza creşterea economică în acest an rămâne consumul, stimulat tocmai de creşterea veniturilor pentru o largă pătură a populaţiei. Din TVA ar urma să se încaseze 54,14 miliarde lei, cu 2,46 miliarde în plus faţă de anul trecut.

Cheltuielile cu consumul final al populaţiei se vor majora cu 7,2%, se arată în proiecţia macroeconomică pentru acest an. Chiar dacă previziunile Guvernului de creştere economică pentru acest an indică o cifră ambiţioasă, de 5,2%, peste estimările finanţatorilor internaţionali, de sub 4%, rămâne de văzut ce se va întâmpla. În acest scenariu foarte optimist, poate se va repeta istoria din 2016, când creşterea economică a depăşit estimările iniţiale.

Principalele cheltuieli ale statului

Pentru a nu pune presiune suplimentară pe cheltuieli, Executivul amână, ca şi guvernele precedente, acordarea de premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă pentru personalul din sectorul bugetar, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă. De asemenea, se amână până în 2018 acordarea de tichete pentru creşe şi grădiniţe şi a ajutorului în valoare de 500 de euro prevăzut de Legea educaţiei naţionale pentru fiecare copil. Guvernul îngheaţă contribuţia la Pilonul II de pensii la 5,1% pentru 2017 şi promite majorarea la 6% din 2018. Pe de altă parte, majorările salariale pentru bugetari urcă ponderea cheltuielilor statului cu personalul la 7,9% din PIB (faţă de 7,5% anul trecut). Aceste salarii ocupă locul II la Capitolul cheltuieli. Pe locul întâi se află cheltuielile cu asistenţa socială, care vor însemna 11% din PIB, de asemenea în uşoară creştere. Comparativ, cheltuielile de investiţii vor fi de 4,2% din PIB (în urcare cu 0,3 puncte procentuale), iar cele cu bunurile şi serviciile - de 4,9% din PIB (în scădere de la 5,4%).

Scandal pe banii pentru TVR

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI