Evenimentul Zilei > International > „Cum se face UE de râs pe scena mondială”. Șefa Comisiei Europene, victima rivalităților de la vârful UE
„Cum se face UE de râs pe scena mondială”. Șefa Comisiei Europene, victima rivalităților de la vârful UE

„Cum se face UE de râs pe scena mondială”. Șefa Comisiei Europene, victima rivalităților de la vârful UE

Umilința suferită de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei făcute în Turcia avut drept cauză relația proastă pe care aceasta o are cu șeful Consiliului European, belgianul Charles Michel. Cel puțin asta susțin mai multe articole din presa germană și franceză.

Potrivit săptămânalului german Der Speigel, von der Leyen a fost „decepționată” în timpul vizitei sale de marți în capitala Turciei, Ankara, când a fost lăsată pentru scurt timp să stea în picioare înainte de a se așeza pe o canapea din apropiere, în timp ce Charles Michel și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan stătea pe fotoliile rezervate șefilor de delegații.

Presa germană spune că vinovat e Charles Michel

Articolul, intitulat „Cum se face UE de râs pe scena mondială”, dă vina pe Charles Michel, mai degrabă decât pe gazdele din Turcia, care au firmat în repetate rânduri că au amenajat sala în conformitate cu dorințele echipei de protocol a Uniunii Europene.


Maimuța-cyborg se joacă pe computer cu puterea minții! Elon Musk declanșează revoluția implanturilor pe creier


Beneficiind de atenție mediatică considerabilă, „scenele bizarei pentru putere” dintre Charles Michel și Ursula von der Leyen s-au transformat într-un fiasco, susțin jurnaliștii germani.

Articolul subliniază, de altfel, că între cei doi lideri ai UE există de luni bune o stare de tensiune. Această situașie a apărut din cauza pretenției lui Charles Michael de a avea un rol mai mare în cadrul Uniunii. Fostul premier belgian e extrem de nemulțumit că are atribuții limitate la găzduirea summit-urilor .

Un alt punct din articol se referă la faptul că echipa de protocol a lui von der Leyen nu a făcut deplasarea la Ankara din cauza pandemiei COVID-19.

De asemenea, Der Spiegel vorbește despre o fotografie publicată de echipa lui Michel după ultimului summit al liderilor UE, care a avut loc luna trecută prin videoconferință. Imaginea îi arăta pe șefii de guverne și de state din cele 27 de state membre alături de Michel. Ursula von der Leyen nu apărea, însă, în poză.

Ziariștii francezi vorbesc de rivalitățile de la vărful UE

Un alt articol, publicat de ziarul francez L’Opinion susține, de asemenea, că Turcia este o „victimă” în cearta dintre greii din UE.

În realitate, susțin jurnaliștii francezi mecanismul umilirii Ursulei von der Leyen a fost mult diferită de varianta prezentatî în mass-media, Turcia fiind „victima colaterală a micilor certuri de la Bruxelles”.


Vaticanul a construit în secret un tunel la Ierusalim? Caută Sfântul Graal?


Deși amabilitatea și comportamentul diplomatic i-ar fi dictat lui Charles Michel să rămână în picioare până la sosirea unui scaun suplimentar pentru von der Leyen, acesta s-a așezat liniștit.

Articolul din L’Opinion îl citează, de asemenea, pe ministrului turc de externe Mevlüt Çavușoğlu care spune că „cererile din partea UE au fost îndeplinite”.

„Aș dori să afirm că solicitările UE au fost satisfăcute și îndeplinite. Aceasta era dorința lor”, subliniase joi Çavușoğlu. L’Opinion menționează că Bruxellesul nu a negat aceste afirmații.

Arnaud Danjean, membru al Parlamentului European din Partidul Republican de centru-dreapta (LR) din Franța, ale cărui puncte de vedere au fost prezentate în articolul din L’Opinion, susține că „Relațiile dintre cei doi (Ursula von der Leyen și Charles Michel) au fost de ură încă din prima zi! Episodul turcesc este doar cel mai vizibil incident, dar există incidente aproape zilnice între ei și echipele lor. Protocol, comunicare, atribuții … Este o luptă permanentă. ”

Comisia Europeană consideră că von der Leyen ar trebui tratat ca echivalent al lui Michel în privința protocolului.

Mulți diplomați, precum și fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susțin, însă, că, în protocolul UE, președintele Consiliului European are întâien fața președintelui Comisiei UE.

Charles Michel refuză să recunoască faptul că ar fi fost la originea scandalului. El a declarat presei germane că a avut multe nopți proaste din cauza incidentului de la Ankara, scrie ziarul turc Daily Sabah

Biden, în fața primului mare succes diplomatic! Era momentul să-l întoarcă pe Putin împotriva SUA

.