Rușii vor să plece din țară. Biletele de avion s-au epuizat după anunțul mobilizării parțiale. Cozi uriașe la granița cu Finlanda

Rușii vor să plece din țară. Biletele de avion s-au epuizat după anunțul mobilizării parțiale. Cozi uriașe la granița cu Finlanda Sursa foto: Kremlin

Aproape toate zborurile disponibile din Rusia către destinații externe au fost epuizate miercuri, după ce președintele Vladimir Putin a declarat mobilizarea „parțială”. La granița cu Finlanda coloanele de mașini s-au întins pe zeci de kilometri.

UPDATE 1. Anunțul mobilizării parțiale a creat panică în Rusia. Oamenii au încercat să iasă din țară cât mai repede posibil. Rușii s-au grăbit să-și cumpere bilete de avion cu destinația Istanbul, Tbilisi și Erevan. Acestea au fost epuizate în decurs de câteva ore. Alții au încercat să fugă din țară cu mașina. La granița cu Finlanda a fost mare aglomerație. Coloanele de mașină s-au întins pe 35 de kilometri.

Ordin pentru companiile aeriene

Deși anunțul de astăzi se referă la o mobilizare parțială, rușii se tem că va urma una generală. Companiile aeriene au primit ordin să nu mai vândă bilete bărbaților cu cetățenie rusă care au vărsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

„Companiile aeriene rusești au încetat să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu excepția cazului în care aceștia pot face dovada aprobării de călătorie din partea Ministerului Apărării”, potrivit contului de Twitter WhereisRussiaToday.

Letonia nu acordă vize umanitare

Letonia a anunțat că nu va oferi refugiu niciun cetățean rus care fuge de mobilizare. „Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei pentru cetățenii ruși cu vize Schengen“, a precizat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics într-un mesaj publicat pe Twitter.

STIREA INIȚIALĂ

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei pentru 21 septembrie au fost indisponibile la câteva minute după anunțul lui Putin, potrivit celui mai important site de planificare a călătoriilor din Rusia, aviasales.ru.

Până la prânz, ora Moscovei, zborurile directe de la Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au încetat, de asemenea, să mai apară pe site.

În contextul zvonurilor privind închiderea frontierelor, Căile Ferate Ruse și compania aeriană principală Aeroflot au declarat că nu au primit „încă” ordinul de a interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să părăsească țara.

Un canal Telegram care colectează rapoarte de la călătorii ruși care traversează granița a declarat că a primit relatări izolate despre gărzile care au refuzat bărbați de vârstă militară.

„Cum să ieși din Rusia”, în topul căutărilor pe Google

Datele privind biletele de avion corespund sintagmei „cum să ieși din Rusia”, care s-a aflat în fruntea căutărilor pe Google marți seară, când discursul lui Putin era programat inițial, înainte de a fi amânat pentru miercuri dimineață.

Anunțul lui Putin a împins, de asemenea, bursa rusă la cele mai scăzute niveluri de când a ordonat trupelor să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

Degringolada Bursei de valori a Moscovei

Bursa de valori a Moscovei, cotată în ruble (MOEX), a scăzut cu până la 10%, în timp ce acțiunile giganților energetici Rosneft și Gazprom au scăzut la un moment dat cu 12%.

De asemenea, rubla rusească a scăzut cu aproximativ 63 de procente față de dolar, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

În condițiile în care forțele sale au suferit săptămâni întregi pierderi grele pe câmpul de luptă din Ucraina, pe fondul contraofensivei Kievului, Putin a ordonat mobilizarea imediată a ceea ce ministrul său al apărării a declarat că sunt 300.000 de rezerviști.

Dar avocații pentru drepturile omului au subliniat că decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” lasă loc pentru a mobiliza chiar mai multe trupe decât cele declarate public.

Activiștii au planificat proteste la nivel național miercuri seară, în ciuda restricțiilor impuse disidenței împotriva războiului, a scris Moscow Times, citat de MXN.