Exclusiv. Ce presupune „mobilizarea militară parțială” anunțată de Putin. Consecințele pentru Ucraina, NATO și România
- Mădălina Dinu
- 21 septembrie 2022, 13:23
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat necesitatea de a decreta o mobilizare parțială a populației ruse. Este prima măsură de acest fel de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a da startul campaniei sale militare în sprijinul rebelilor pro-ruși din Donbas. Ce presupune acest lucru și cum ar putea afecta cursul războiului din Ucraina. Surse de la Kremlin au clarificat deja unele detalii ale deciziei lui Putin.
În mod concret, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat miercuri că decretul de mobilizare parțială al lui Putin prevede chemarea a 300.000 de soldați suplimentari pentru a servi în campania militară a Rusiei în Ucraina, toți rezerviști. Șeful armatei ruse a mai spus că aproximativ 6.000 de ruși au fost uciși în războiul din Ucraina, o cifră care contrastează cu cea furnizată de Kiev, care vorbește de peste 55.000 de soldați ruși uciși în luptă. „În etapa inițială, forțele armate ucrainene aveau între 201.000 și 202.000 de oameni, dar au suferit peste 100.000 de pierderi", a declarat Șoigu, citat de agenția rusă de presă Interfax.
Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Șoigu a adăugat că studenții și cei care au servit ca recruți nu vor fi chemați, la fel ca majoritatea rezerviștilor ruși. Trupele active ale Rusiei sunt estimate la aproximativ 768.000 de soldați, iar rezerva este formată din peste 1,5 milioane de soldați.
Putin face amenințări
Discursul președintelui rus vine la o zi după ce regiunile controlate de Rusia din estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze „voturi” privind aderarea la Rusia.
Măsura vine în contextul în care Putin se află sub presiune internă din cauza veștilor proaste de pe linia frontului, în urma contraofensivei ucrainene. Experții s-au întrebat dacă o mobilizare rusă ar avea vreun efect imediat în ceea ce privește oprirea avansului trupelor Kievului.
În timpul discursului său, liderul rus a acuzat Occidentul de un presupus „șantaj nuclear”. „Aș vrea să vă reamintesc că și țara noastră dispune de diverse mijloace de distrugere, și prin componente separate și mai moderne decât cele ale țărilor NATO”, a spus el. „Când integritatea teritorială a țării este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Nu blufez”, a spus președintele rus.
Rusia vrea „frontiere ireversibile”
Decretul a devenit oficial la o zi după ce regiunile controlate de Rusia din estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze „voturi” privind aderarea la Rusia. Marți, Donețk, Lugansk, Zaporiyia și Kherson au anunțat referendumul contestat, care a fost deja respins de Kiev și de Occident.
„Rusia nu poate lăsa ca oamenii apropiați să fie sfâșiați de călăi și să nu răspundă dorinței lor de a-și determina propriul destin”, a declarat Putin, care în urmă cu aproape șapte luni, când a anunțat începerea invaziei, a spus: „Nu este în planul nostru să ocupăm teritoriul ucrainean.
Fostul președinte Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat marți că astfel de „voturi” ar face ca frontierele redesenate să fie „ireversibile” și ar permite Moscovei să folosească „toate forțele de autoapărare”.
Proiectul de lege menționează legea marțială
Proiectul de lege, care include conceptele de „mobilizare”, „lege marțială” și „perioadă de război”, care anterior nu erau menționate în Codul penal rus, va fi analizat miercuri de Consiliul Federației - camera superioară - pentru aprobare și va fi trimis președintelui pentru ratificare.
În ceea ce privește mobilizarea, ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a avertizat după discursul lui Putin că aceasta reprezintă doar o mică parte din numărul de persoane mobilizabile din țară. „Trei sute de mii de rezerviști vor fi chemați”, a declarat el, răspunzând într-un interviu televizat cu privire la numărul de persoane chemate, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială. Potrivit ministrului, Rusia are un potențial de mobilizare de 25 de milioane de persoane.
China îndeamnă la dialog între toate părțile implicate după comentariile lui Putin
Ministerul chinez de Externe a făcut apel la Rusia și la Occident să se angajeze în dialog pentru a încerca să abordeze tensiunile actuale.
După ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” și a amenințat că va proteja Rusia cu „toate mijloacele disponibile”, inclusiv cu „diverse arme de distrugere", Beijingul a îndemnat toate părțile să abordeze toate „preocupările de securitate” prin dialog și consultări.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, a adăugat că poziția Chinei cu privire la Ucraina este clară și rămâne neschimbată.
Textul integral al decretului privind mobilizarea militară parțială în Rusia
„În conformitate cu legile federale din 31 mai 1996 nr. 61-FZ „cu privire la apărare”, din 26 februarie 1997 nr. 31-FZ „cu privire la pregătirea și mobilizarea în Federația Rusă” și din 28 martie 1998 nr. 53- Legea federală „cu privire la serviciul militar” Decid:
1. Mobilizarea parțială în Federația Rusă din 21 septembrie 2022.
2. Apelul către cetățenii Federației Ruse pentru serviciul militar pentru mobilizarea în Forțele Armate ale Federației Ruse. Cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar prin mobilizare au statutul de personal militar care servește în Forțele Armate ale Federației Ruse în baza unui contract.
3. Stabilirea că nivelul salariului pentru cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar prin mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse corespunde nivelului de salariu pentru personalul militar care servește în Forțele Armate ale Federației Ruse în baza unui contract .
4. Contractele de trecere a stagiului militar încheiate de cadrele militare continuă să fie valabile până la sfârșitul perioadei de mobilizare parțială, cu excepția cazurilor de concediere a cadrelor militare din serviciul militar în temeiul stabilit prin prezentul decret.
5. Stabilirea în perioada de mobilizare parțială a următoarelor motive pentru concedierea din serviciul militar a personalului militar care efectuează serviciul militar în baza unui contract, precum și a cetățenilor Federației Ruse chemați la serviciul militar pentru mobilizare în Forțele Armate ale Rusiei Federaţie:
a) după vârstă - la împlinirea limitei de vârstă pentru serviciul militar;
b) din motive de sănătate - în legătură cu recunoașterea acestora de către comisia medicală militară ca inapt pentru serviciul militar, cu excepția cadrelor militare care și-au manifestat dorința de a continua serviciul militar în funcții militare care pot fi înlocuite cu cadrele militare specificate;
c) prin intrarea în vigoare a unei hotărâri judecătorești privind impunerea unei pedepse cu închisoarea.
6. Către Guvernul Federației Ruse:
a) să finanțeze activități de mobilizare parțială;
b) să ia măsurile necesare pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Federației Ruse, ale altor trupe, formațiuni și corpuri militare în perioada de mobilizare parțială.
8. Cei mai înalți funcționari ai entităților constitutive ale Federației Ruse să asigure recrutarea cetățenilor pentru serviciul militar pentru mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse în numărul și în termenele stabilite de Ministerul Apărării al Federației Ruse pentru fiecare entitate constitutivă a Federației Ruse.
9. Oferirea cetățenilor Federației Ruse care lucrează în organizațiile complexului militar-industrial dreptul la amânare de la recrutare pentru serviciul militar în cadrul mobilizării (pentru perioada în care lucrează în aceste organizații). Categoriile de cetățeni ai Federației Ruse cărora li se acordă dreptul la amânare și procedura de acordare a acesteia sunt stabilite de Guvernul Federației Ruse.
10. Prezentul decret intră în vigoare din ziua publicării sale oficiale.