Lider PSD și președinte al CJ, trimis în judecată pentru abuz în serviciu: Tribunalul dă undă verde procesului
- Emanuel Nițulescu
- 27 martie 2025, 19:09

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, unul dintre numele grele ale Partidului Social Democrat (PSD) în administrația locală, a fost trimis oficial în judecată către Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța, pentru abuz în serviciu. Tribunalul Călărași a decis că probele administrate în acest dosar sunt suficiente pentru începerea procesului și a respins cererile și excepțiile formulate de inculpați.
Iliuță, acuzații de abuz în serviciu în formă continuată
Dosarul vizează acuzații de abuz în serviciu în formă continuată, fapte presupuse comise în perioada decembrie 2020, când Iliuță ar fi semnat un contract ilegal de prestări servicii de pază în valoare totală de peste 582.000 de lei.
Potrivit anchetatorilor, cele trei contracte controversate au fost atribuite către SC Nylvyan SRL, o firmă care nu deține licența de funcționare și care, conform normelor legale, nu ar fi avut voie să participe la procedurile publice. Cu toate acestea, compania a fost favorizată prin documente considerate false, semnate de doi funcționari din cadrul Consiliului Județean Călărași: Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel.
DNA susține că semnarea acestor contracte nu doar că a încălcat legea, dar a și prejudiciat bugetul public cu suma totală a contractelor – 582.083 de lei – bani care au reprezentat un folos necuvenit pentru firma beneficiară.

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași. Foto: Facebook / Vasile Iliuță
Tentativă de mușamalizare și presiuni asupra anchetei
Procurorii mai susțin că, în timpul anchetei, vicepreședintele Consiliului Județean, Mihăiță Beștea, și secretarul general al instituției, Aurel Paraschiv, ar fi încercat să influențeze desfășurarea cercetărilor. Cei doi ar fi transmis DNA Constanța un document oficial din partea instituției, prin care afirmau că nu există prejudiciu în cauză. Acest gest a fost interpretat de anchetatori ca uzurpare a funcției și favorizarea făptuitorului.
Acuzații și acuzați
În total, șapte persoane fizice și o persoană juridică – firma SC Nylvyan SRL – au fost trimise în judecată în acest dosar. Lista inculpaților și acuzațiile formulate sunt următoarele:
-
Vasile Iliuță , președinte CJ Călărași – abuz în serviciu , în formă continuă, faptă asimilată celor de corupție;
-
Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel , funcționari publici – complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual ;
-
Manciu Nicoleta , reprezentant legal al firmei SC Nylvyan SRL – complice la abuz în serviciu ;
-
SC Nylvyan SRL – complice la abuz în serviciu ;
-
Mihăiță Beștea , vicepreședinte CJ – uzurparea funcției și favorizarea făptuitorului ;
-
Aurel Paraschiv , secretar general – complicitate la uzurparea funcției și favorizarea făptuitorului .
Toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
Sechestru asupra unui imobil ce aparține lui Vasile Iliuță
Pentru a preveni riscul pierderii prejudiciului, DNA a instituit sechestru asigurător asupra unui imobil ce aparține lui Vasile Iliuță. Cu toate acestea, Consiliul Județean Călărași nu sa constituit parte civilă în dosar, ceea ce înseamnă că, oficial, instituția nu solicită recuperarea prejudiciului la acest moment.
Contactat de presă după decizia Tribunalului, Iliuță a refuzat să comenteze pe fondul acuzațiilor: „Nu doresc să fac declarații despre acest dosar. Am încredere în justiție și vreau ca instanța să stabilească dacă am fost nedreptățit.”
Acțiune în instanță împotriva procurorului DNA
Interesant este faptul că Iliuță la acționat în judecată, într-un alt dosar, pe procurorul DNA Constanța, Andrei Bodean, după ce a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București într-o altă speță. El a cerut despăgubiri pentru cheltuielile judiciare suportate și a precizat că demersul său nu urmărește influențarea justiției, ci doar tragerea la răspundere a celor care care greșesc în anchete.
Procesul va avea loc la Tribunalul Călărași, iar inculpații au posibilitatea de a contesta decizia de a începe a judecății în termen de trei zile. În cazul în care judecătorii resping contestațiile, cauza va intra în fața de judecată pe fond.