Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum îți declari veniturile fără să te duci la ANAF
Cum îți declari veniturile fără să te duci la ANAF

Cum îți declari veniturile fără să te duci la ANAF

Din 6 aprilie, formularul 200 prin care contribuabilii trebuie să își declare veniturile obținute în anul anterior poate fi trimis și online.

Adio cozi și bătăi de cap la oficiul poștal sau la administrația fiscală în preajma termenului limită până la care se depun declarațiile de venit pe anul anterior!

Din 6 aprilie, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a creat o aplicație prin care Declarația 200, formularul pe care contribuabilii trebuie să îl depună în fiecare an, poate fi completat și online cu un efort minim. E drept însă că de această facilitate beneficiază doar persoanele care sunt înscrise în Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF.


Persoanele care nu sunt înregistrate în SPV sau nu dețin semnătură electronică trebuie să depună declarațiile de venit pe suport de hârtie


„Cei care au cont în SPV pot completa Declarația 200 care este vizibilă pe site, conform fișelor fiscale primite de la angajator, apoi, cu o simplă apăsare a butonului «sent», documentul rămâne în memoria electronică. Nu este nevoie de nicio altă dovadă a depunerii”, a explicat Sabina Zereș, purtătorul de cuvânt al ANAF.

Cum ajungi în Spațiul Privat Virtual

Orice contribuabil poate să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual al ANAF, însă pentru asta trebuie să facă un drum la administrația fiscală pentru a confirma înscrierea.

Primul pas care trebuie făcut este înregistrarea pe site-ul ANAF ca utilizator, completând niște câmpuri cu informații personale și indicând o adresă de e-mail. După primirea unui cont de validare pe adresa de e-mail indicată de utilizator se produce înregistrarea în SPV.

Pentru a valida această înregistrare e nevoie ca, în termen de 10 zile, să faceți un drum la administrația fiscală, cu actul de identitate la dumneavoastră, pentru ca autoritățile să fie sigure că nu s-a produs vreun furt de identitate. Din acest moment, accesul în SPV se face pe baza unui cod de siguranță generat automat, a cărui valabilitate este de cinci minute.

La o nouă accesare a SPV cerând noi informații va fi generat un alt cod de siguranță trimis tot pe e-mail și care expiră după același interval de timp.

Declarațiile, depuse până pe 25 mai

Reprezentanții ANAF ne asigură că la informațiile depuse electronic de contribuabili nu au acces alte persoane decât cele autorizate de la fisc.

Declarația 200 trebuie completată și depusă până la data de 25 mai de toate persoanele care realizează venituri din activități comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, agricultură, silvicultură, piscicultură, operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract și din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.

Persoanele care nu sunt înregistrate în SPV sau nu dețin semnătură electronică trebuie să depună declarațiile de venit pe suport de hârtie, împreună cu anexele, la registratura agenției fiscale sau la oficiul poștal, printr- o scrisoare recomandată cu confirmare de primire.