Editura Evenimentul si Capital

Cum călărește Klaus Iohannis Guvernul de guguștiuci, Sorin Grindeanu, zis și Guvernul Majorității Zdrobitoare | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 20 Comentarii | 6974 Vizualizari

Miercuri, 18 ianuarie 2017, seara, la emisiunea România9, realizată de Ionuţ Cristache pe TVR, noi, cei trei invitaţi - eu, Marius Pieleanu şi Mirel Curea -, l-am rugat pe moderator, într-una din pauzele de publicitate, să mai pună o dată filmuleţul -deja celebru în plan mediatic - al venirii intempestive, nitam-nisam, al lui Klaus Iohannis la Guvern.

Am cerut asta, toţi trei, fără să ne înţelegem anterior, deoarece voiam să ne convingem că aşa ceva s-a întîmplat într-o ţară a Uniunii Europene în anul de graţie 2017.

Participarea preşedintelui la şedinţele Guvernului e strict reglementată de articolul 87 din Constituție: „1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.”

Pînă şi un sergent major al Diviziei Presă, culmea creierului spălat să asculte doar ordinele fără creier ale SRI, îşi dă seama că, deşi n-o spune explicit, Constituţia avansează proceduri riguroase în cazul participării preşedintelui.

Şi anume.

Cu o zi înainte de participare, preşedintele dă un Comunicat în care, invocînd Ordinea de zi a şedinţei, primită de la Guvern, arată cetăţenilor patriei că, avînd în vedere că pe ordinea de zi sînt cuprinse probleme stipulate de articolul 87, va participa mîine la şedinţa Guvernului la punctele ( urmează enumerarea) care vor discuta chestiuni ținînd și de prerogativele prezidențiale. Dacă participarea urmează unei solicitări a premierului, Comunicatul prevede asta.

Constituția reglementează strict participarea președintelui la sedința de Guvern tocmai pentru a preîntîmpina tendința oricărui președinte moldo- valah de a deveni un fel de superpremier.

Se înţelege că, a doua zi, participarea implică un protocol, incluzînd primirea de către premier, cît stă președintele la ședință, unde stă și ce face în timp ce stă.

Un protocol care presupune că premierul ştie de venirea preşedintelui. E obligatoriu ca premierul să știe de venirea președintelui și ca să se evite situații penibile pentru șeful statului cum ar fi, de exemplu, ca polițistul de la intrare să-l legitimeze și să-l țină la poartă pînă vine bonul de la cancelaria premierului sau ca premierul să fie la toaletă în timp ce președintele bîntuie prin clădirea din Victoria.

Informarea prealabilă, dacă nu şi a opiniei publice, atunci măcar a premierului, se impune şi din motive de minimă politeţe.

Cu excepţia Palatului Cotroceni, preşedintele e în toate locaţiile de stat din ţară un musafir. Şi minima politeţe, cea care deosebeşte pitecantropul de omul care beneficiază de scriere, fie aceasta şi cuneiformă, cere ca preşedintele să-şi anunţe venirea.

Chiar şi în Palatul Cotroceni, ca să nu mai spunem, chiar şi într-una din cele 7 case ale sale, Klaus Iohannis nu poate da buzna într-o încăpere fără să bată la uşă.

Că doar n-o să dea buzna în biroul purtătoarei de cuvînt, pe numele ei Fosta Puşcălău, fără să facă cioc-cioc, riscînd astfel s-o găsească pe nevasta lui Dobrovolschi schimbîndu-şi ciorapii!

Ce ne arată filmuleţul din dimineaţa lui 18 ianuarie 2017?

Fără să anunţe opinia publică şi, mai ales, fără să-l anunţe pe premier, Klaus Iohannis a dat buzna în Palatul Victoria.

Uitîndu-se pe fereastră, premierul Sorin Grindeanu va fi exclamat: Aoleo, să moară mama! Ăla-i preşedintele!

Apoi, Klaus Iohannis a intrat în sala de şedinţe, şi-a trîntit Înaltul Fund, cel păzit de SPP-iști ca fiind de interes național, pe scaunul prezidiului şi a măcănit un text învăţat pe de rost azi noapte, după ce i s-a dat indicaţia să-l zică în faţa camerelor de vederi.

Că nu era textul lui, ci al Binomului SRI-DNA, a cărei conducere a trecut din mîinile lui Florian Coldea în mîinile lui Eduard Hellvig, ne-o dovedeşte faptul că găselniţa cu doi elefanţi a fost recitată ulterior de întreaga Divizie Presă a Binomului şi de tinerii frumoşi şi liberi, veniţi în Centrul Capitalei din Pădurea Băneasa pentru a bloca circulația în Capitală. ( Între noi fie vorba, la cît de vînjoși și nemunciți erau unii hăulitori, mult mai bine pentru țară era dacă Eduard Hellvig le dădea o lopată, ca după protestul spontan să curețe de zăpadă fie și măcar Bulevardul pe care au tropăit. Prima parte a acestei comedii cu Stan şi Bran în relaţie instituţională ne-a făcut să ne gîndim la o ţară din Africa. Congo l-a avut ca președinte pe timp de 32 de ani, din 1965 pînă în 1997 pe Mobutu Sese Seko.

În buna tradiţie a democraţiei africane, preşedintele Mobutu a fost în această țară Părintele multilateral implicat al naţiunii.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI