După mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, după luni de zile de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, astăzi a fost prima zi fără restricții – parțial. Autoritățile statului român au decis, pe fondul imunizării populației, renunțarea la purtarea măștii în spațiile deschise.

Astfel, mulți dintre bucureșteni au petrecut astăzi în parcuri, pe la cafenele și terase. Oamenii au fost bucuroși că au putut lua o gură de aer fără a purta masca sanitară.

La solicitarea jurnaliștilor, o tânără s-a exprimat, emoționată: “Doamne, simt că am evadat. Deci îmi vine să plâng, sincer”.

Fără restricții. Revenirea la normalitate prinde contur

În ciuda faptului că pandemia nu s-a sfârșit, relaxarea restricțiilor a umplut de bucurie sufletele cetățenilor, care s-au deplasat și la munte, pentru a se destinde.

Oamenii au înțeles însă, că deși unele măsuri au fost anulate, pandemia nu a luat sfârșit. Prin urmare, în spațiile aglomerate, cetățenii poartă mască.

Și cei din HoReCa par să fie mai mulțumiți de gura de aer pe care au primit-o. Proprietarii restaurantelor, cafenelelor etc nu mai sunt nevoiți să închidă localurile la ora 18 sau 20.

Ospătarii sunt mulţumiţi că nu mai trebuie să închidă când se lasă seara. Alexandru Geneș, ospătar, a spus presei: “A început să fie un pic de mişcare în Bran. Începe să mai vină lumea!”

Și în Iași, parcurile au fost pline de oameni. Odată cu relaxarea restricțiilor, la Craiova a avut loc primul festival gastronomic post-pandemie. Sute de cetățeni au profitat de ocazie și au fost prezenți la eveniment, potrivit stirileprotv.ro.

Protest în prima zi de relaxare

Prima zi de relaxare însă, nu i-a mulțumit în totalitate pe toți cetățenii. Pe lângă bucureștenii care și-au dat întâlnire în Piața Universității pentru a se bucura de o gură de aer, aproximativ 300 de persoane au ieșit să protesteze, în prima zi în care au intrat în vigoare măsurile de relaxare.

Potrivit declarațiilor oferite presei de către unul dintre protestatarii din Piața Universității, cetățenii care s-au adunat să strige, din nou, „Libertate!” în stradă consideră că autoritățile discriminează, prin anumite măsuri adoptate, persoanele nevaccinate. De asemenea, cetățenii cer anularea legii nr. 55 prin care a fost impusă starea de alertă.