Evenimentul Zilei > Politica > Cum a fost încălcată Constituția la alegerea lui Meleșcanu. Explicațiile CCR
Cum a fost încălcată Constituția la alegerea lui Meleșcanu. Explicațiile CCR

Cum a fost încălcată Constituția la alegerea lui Meleșcanu. Explicațiile CCR

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care alegerea lui Teodor Meleșcanu ca președinte al Senatului s-a făcut cu încălcarea Constituţiei.

Pe cale de consecință, senatorii urmează să-și aleagă un nou președinte. În prezent, funcția este îndeplinită cu titlu interimar de PSD-istul Titus Corlățean.

CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori, membri ai grupurilor parlamentare ale PNL, ALDE și UDMR, precum și de senatori neafiliați şi a stabilit că hotărârea pentru alegerea președintelui camerei superioare a Parlamentului este neconstituțională.

Potirivt motivării, senatorul Teodor Meleșcanu a fost ales din poziția de candidat propus de un alt grup parlamentar decât cel al cărui membru era, iar acest lucru contravine prevederilor constituţionale ale art.1 alin. (5) care consacră principiul legalității și al supremației Legii fundamentale, ale art.8 alin. (2) și art.64 alin.(1), (3)și (5) care consacră principiul pluralismului politic și principiile activității parlamentare.

Decizia Curții Constituționale deschide drumul pentru alegerea unui nou președinte al Senatului, poziție ocupată, în prezent de Titus Corlățean ca interimar.

Liberalii au anunțat că o vor propune pe Alina Gorghiu pentru această funcție, însă șansele de victorie nu sunt foarte mari.

Alina Gorghiu a candidat și în trecut, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, împotriva lui Teodor Meleșcanu dar n-a reușit să adune, la acel moment, un număr de voturi suficiente și a pierdut.

Pe de altă parte, la PSD, partid care deține majoritatea în Senat sunt vehiculate trei nume, Titus Corlățean, actualul președinte interimar, Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc.