Evenimentul Zilei > EVZ Play > Cum a fost deturnat fenomenul Piața Universității. „O grămadă de oameni care nu au purtat în viața lor blugi”. VIDEO
Cum a fost deturnat fenomenul Piața Universității. „O grămadă de oameni care nu au purtat în viața lor blugi”. VIDEO

Cum a fost deturnat fenomenul Piața Universității. „O grămadă de oameni care nu au purtat în viața lor blugi”. VIDEO

S-a născut spontan, a luat amploare și a rămas în istorie. Golaniada sau Fenomenul Piața Universității a strâns, între 22 aprilie - 15 iunie 1990, zeci de mii de oameni care au protestat față de deturnarea Revoluției din decembrie 1989 în favoarea puterii neocomuniste reprezentate de Iliescu, Roman sau Brucan. În a doua parte a interviului acordat jurnalistului Dan Andronic și cercetătoarei Alice Barbu, Cazimir Ionescu oferă, din prima linie a evenimentelor, o mărturie importantă despre ce a însemnat de fapt fenomenul tinerilor cu corturi. „Te salut, generație în blugi", cum avea să-i spună Florian Pittiș.

Cazimir Ionescu a oferit mărturii despre acel fenomen simbol al tinerilor sătui de comunism și de emanații Revoluției și regizorului Stere Gulea, care a realizat pentru TVR un film documentar.

Uite barba, nu e barba

Invitatul emisiunii EVZ Istoric mărturisește că a fost singurul din CPUN (Comitetul Provizoriu pentru Unitate Națională) care a fost prezent zi de în zi în Piața Universității până aproape de finalul mișcării care avea să se încheie brusc odată cu venirea minerilor la București.

„Se instalaseră corturi. Dancu (n.r. – Alexandru Dancu, unul dintre manifestanții din Piață alături de actorul Dragoș Pâslaru, care avea să fie bătut crunt de mineri, devenit ulterior călugăr) îmi spune: uite, din cortul ăla iese din când în când tipul ăla mustăcios, care uită să-și pună mustața. Se întoarce cu mustața. Din cortul ăla e unul căruia îi cade mereu barba. Se duce în cort și o pune la loc. Aici sunt o grămadă de oameni care nu au purtat în viața lor blugi”, relatează Cazimir Ionescu.

Versiunea completă a emisiunii poate fi vizionată aici: