Cum a ajuns Rusia să-și racoleze sportivi din Republica Moldova

Cum a ajuns Rusia să-și racoleze sportivi din Republica Moldova

Scandal de proporții la nivelul sportului din Republica Moldova. Șase sportivi ar fi trebuit să participe la un eveniment organizat de Rusia, un fel de șușă propagandistică, ce s-ar vrea alternativă la Jocurile Olimpice.

Jocurile BRICS se numește mișcarea respectivă, iar în Basarabia a stârnit mari ecouri. Numele a doi participanți din Moldova au fost eliminate de pe site-ul oficial al evenimentului. Federațiile moldovene susțin fie că nu au știut că n-au dreptul să participe la aceste competiții, fie că nici nu se ocupă de antrenarea sportivilor respectivi.

La data de 19 iunie, la o zi după ce Europa Liberă a remarcat numele a șase sportivi moldoveni pe site-ul Jocurilor BRICS, organizate de Federația Rusă, administratorii au șters datele a doi dintre ei. În aceste condiții, au rămas doar patru: trei sportive - la proba de sambo și una - la gimnastică ritmică.

Cum au ajuns sportivi din Republica Moldova să intre în joc la Olimpiada rușilor

Președintele Federației de Sambo din Basarabia, Iulian Piatcovschi, a explicat că nu a fost informat că este interzis pentru sportivii moldoveni să participe la aceste competiții din Rusia: „A fost o greșeală pe care practic nici nu am cunoscut-o. [..] Nu știu dacă e corect, iese că din sport facem politică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piatcovschi nu a negat că trei membre ale federației pe care o conduce au mers în orașul Kazan, din Republica Tatarstan.

Într-o discuție online cu Europa Liberă, una dintre ele a spus că a participat la edițiile precedente ale Jocurilor BRICS și că numele ei ar fi apărut pe site de această „dintr-o eroare tehnică”.

Pe rețelele de socializare au fost publicate, însă, fotografii în care apar cele trei sambiste din R. Moldova, numele cărora au rămas pe site. Ele pozează alături de ghidul lor pe fundalul simbolurilor Jocurilor BRICS 2024.

Explicații date de federali

De asemenea, reprezentanții celorlalte trei federații au spus pentru postul TV8 că nu au delegat pe nimeni la competițiile de la Kazan și că nu înțeleg cum anumite persoane au ajuns pe lista participanților din partea R. Moldova.

Sportiva Victoria Bolohan, care a fost trecută pe site-ul Jocurilor BRICS ca reprezentând R. Moldova în proba de lupte la brâu, a scris pe Facebook că nu a participat la nicio competiție fără acordul prealabil al autorităților de la Chișinău.

Într-o scrisoare adresată Ministerului Educației, președintele Asociației de Lupte la Brâu, Anatolie Moldovan, că în luna iunie Bolohan se află la pregătiri în Belgia. În ultima perioadă, sportiva a publicat pe pagina sa de Facebook fotografii și imagini video din Belgia.

Conducătoarea Federației de Gimnastică Ritmică, Victoria Federiuc, susține că a aflat întâmplător despre o gimnastă moldoveană care ar participa la jocurile din Kazan.

Ea a declarat că nici nu o cunoaște pe Elina Tarleva și că aceasta nu face parte din lotul național al R. Moldova: „Din câte am investigat, este din Găgăuzia și se antrenează la Moscova, nu nu are legătură cu vreo școală sportivă membră a federației”.

Datele publice arată că Victoria Tarleva are 13 ani, se antrenează de mai mulți ani într-un club din regiunea Moscova și este membră a Asociației Cluburilor Sportive din Rusia la gimnastică ritmică. Fata a defilat purtând steagul R. Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor BRICS.

Și reprezentantul Federației de Judo, Andrei Golban, a spus că nu l-a delegat pe luptătorul Valeri Muravski la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. „Nu este membru al lotului și locuiește de vreo 20 de ani la Moscova. Cred că ei singuri au făcut-o, ca să arate că sunt mai multe țări”, conform sursei citate