Coreea de Nord a ajutat Rusia în războiul din Ucraina. Vladimir Putin a dat cărțile pe față

Coreea de Nord a ajutat Rusia în războiul din Ucraina. Vladimir Putin a dat cărțile pe față Kim Jong-un și Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin a confirmat, înainte de vizita sa oficială în Coreea de Nord, că a fost sprijinit de această țară în războiul din Ucraina. Mai multe informații despre relația dintre țara sa și Coreea de Nord au fost dezvăluite chiar de președintele rus în cadrul unui articol de opinie publicat marți în ziarul oficial al partidului de guvernământ din Coreea de Nord.

Coreea de Nord a ajutat Rusia în războiul din Ucraina

Kremlinul a anunțat marți că Vladimir Putin se îndreaptă spre Coreea de Nord pentru o vizită de două zile - prima sa vizită în ultimii 24 de ani. Cu câteva ore înainte de sosirea sa, președintele rus a publicat un articol de opinie în ziarul oficial al partidului de guvernământ din Coreea de Nord. În articol, el a subliniat lunga istorie a relațiilor de prietenie dintre cele două națiuni și le-a prezentat ca fiind două țări care au fost persecutate, dar care au rezistat, în fața unei agresiuni constante din partea Statelor Unite.

Înaintea vizitei sale de două zile în Coreea de Nord, care începe marți, Vladimir Putin a redactat un articol de opinie pentru Rodong Sinmun, ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc cu titlul „Rusia și RPDC: Tradiții de prietenie și cooperare de-a lungul anilor”, potrivit meduza.io.

Pe ce se bazează relația de prietenie dintre cele două țări, din perspectiva lui Vladimir Putin

În articol, care a fost publicat și pe site-ul oficial al Kremlinului, Putin scrie că „relația de prietenie și de vecinătate dintre Rusia și RPDC, care se bazează pe principiile egalității, respectului reciproc și încrederii, datează de mai bine de șapte decenii și este bogată în tradiții istorice glorioase”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele rus subliniază că Uniunea Sovietică a fost prima țară din lume care a recunoscut Coreea de Nord ca stat și a stabilit relații diplomatice, menționând că URSS "a sprijinit prietenii coreeni în construirea economiei naționale, în stabilirea unui sistem de sănătate, în dezvoltarea științei și educației, precum și în formarea personalului administrativ și tehnic".

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Kim Jong-un. Cei doi lideri au servit preparate sofisticate

Sursa foto: Arhiva EvZ

„Apreciem foarte mult sprijinul neclintit”

El continuă afirmând că Rusia modernă a continuat această tradiție, dezvoltând un „parteneriat multilateral” cu Coreea de N, inclusiv în contextul recent al conflictului din Ucraina.

„Apreciem foarte mult sprijinul neclintit al Coreei de Nord pentru operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, solidaritatea sa cu noi în probleme internaționale cheie și disponibilitatea sa de a susține prioritățile și opiniile noastre comune la Națiunile Unite”.

De asemenea, Putin se folosește de articol pentru a repeta narațiuni despre cum Washingtonul încearcă să "impună o dictatură neocolonială globală bazată pe standarde duble" și despre faptul că SUA "și sateliții săi" au fost cei care au provocat războiul din Ucraina;

„Adversarii noștri continuă să aprovizioneze regimul neonazist de la Kiev cu bani, arme și informații, permițând și încurajând efectiv utilizarea armelor și echipamentelor occidentale moderne pentru a lovi teritoriul rusesc, și adesea lovind ținte clar civile. Ei amenință că își vor trimite propriile trupe în Ucraina. În același timp, încearcă să ne epuizeze economia cu sancțiuni tot mai noi și să provoace o creștere a tensiunilor socio-politice în interiorul țării noastre.

Toate încercările lor de a limita și izola Rusia au eșuat", afirmă Putin, menționând că "prietenii coreeni" ai țării "și-au apărat interesele la fel de eficient" în ciuda "anilor de presiuni economice, provocări, șantaj și amenințări militare din partea SUA”, a mai scris președintele rus.

În încheierea eseului, Putin spune că speră că cele două țări vor putea "ridica [cooperarea lor] bilaterală la un nivel și mai înalt". El încheie prin a-i ura "sănătate tovarășului Kim Jong Un" și "pace și succese pe scară largă în dezvoltare poporului prietenos al Coreei de Nord".

În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, reducând drastic lista țărilor pe care acesta le poate vizita fără să se teamă de arestare.