Organizația Mondială a Sănătății, spre care toate privirile și speranțele se îndreaptă după apariția epidemiei cu noul coronavirus, a indicat marți că a identificat două cazuri de infectare cu Covid-19 în cadrul propriului personal.

Cazurile au fost confirmate la sfârșitul săptămânii trecute. „Cele două persoane se află la domiciliile lor și s-au autoizolat”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, în cadrul unei informări de presă, la Geneva.

„Colegii lor de birou au fost verificați și așteptăm informații suplimentare în această privință”, a adăugat Lindmeier.

OMS, al cărei sediu se află la Geneva, în Elveția, a instaurat de luni munca de la distanță pentru tot personalul „neesențial”.

Noul coronavirus a ucis cel puțin 7036 de persoane în lume, potrivit unui bilanț stabilit de AFP plecând de la surse oficiale.

Peste 180.090 de cazuri de infectare au fost numărate în 145 de țări și teritorii, de la începutul epidemiei.

Totuși, acest număr de cazuri diagnosticate reflectă în mod imperfect realitatea, deoarece un număr mare de țări nu au implementat o politică de depistare pentru toate cazurile suspecte, așa cum OMS a solicitat-o în numeroase rânduri.

În Elveția, bilanțul deceselor s-a ridicat la 14 persoane. Cazurile de infectare s-au dublat de sâmbătă spre duminică, ajungând la peste 2200.
Începând de marți, guvernul elvețian, care a calificat pendemia drept „situație extraordinară”, va impune o serie de măsuri restrictive în cantoane.

Toate manifestațiile publice și private sunt interzise, cu excepția înmormântărilor. Guvernul a făcut apel la 8000 de militari să acorde sprijin spitalelor, logistic și securitar.

Elveția a stabilit, de asemenea, controale de frontieră cu țările vecine, cu excepția Liechtenstein, care face parte din teritoriul vamal elvețian. 130 mici posturi de frontieră au fost închise pentru a canaliza traficul de frontieră către trecerile de frontieră majore.