Studiul sud coreenilor a implicat 161.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Rezultatele analizate au ținut cont inclusiv de vârsta, sexul și situația financiară a subiecților. Concluzia: spălarea dinților de cel puțin trei ori pe zi ar putea scădea riscul de insuficiență cardiacă cu mai mult de 10 procente. Periajul frecvent reduce bacteriile care trăiesc între dinți și gingii, împiedicându-le astfel să intre în fluxul sanguin și să afecteze inima.

Autorul principal al studiului, dr. Tae-Jin Song, de la Universitatea Ewha Woman din Seul, a declarat: „Am studiat un grup mare pe o perioadă lungă, ceea ce adaugă forță concluziilor noastre”. Cercetarea a fost publicată în European Journal of Preventive Cardiology.

Conform studiului, periajul de trei sau mai multe ori pe zi a fost asociat cu un risc de 12% mai mic de insuficiență cardiacă și un risc redus cu 10% de fibrilație atrială. Și alte studii au arătat că o igienă orală deficitară ajută bacteriile dăunătoare să intre în sânge, provocând inflamații în organism.

Sursa: Daily Mail