Evenimentul Zilei > Politica > CSAT declară defrișările ilegale o chestiune de siguranță națională
CSAT declară defrișările ilegale o chestiune de siguranță națională

CSAT declară defrișările ilegale o chestiune de siguranță națională

După mitingurile împotriva defrișărilor, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va aduce acest fenomen în atenția CSAT, iar ieri, el și-a îndeplinit acest angajament.

„Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională și că se impune s-o urmărim cu atenție la cel mai înalt nivel. CSAT a decis în acest sens ca Guvernul României să ia măsuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel încât să existe o legislație coerentă, clară și riguroasă, care să nu mai permită perpetuarea acestui fenomen”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, după ședința Consiliului. În plus, CSAT a cerut Ministerului Mediului să identifice terenurile agricole degradate și să le împădurească.

Relația cu SUA, pilon de securitate

Șeful statului le-a prezentat membrilor CSAT și noua Strategie Națională de Apărare. „În această construcție, evident Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO, apartenența la UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii noastre externe și de securitate”, a declarat Klaus Iohannis. El a precizat că strategia este denumită „O Românie puternică în Europa și în lume”, iar noutatea din acest document este conceptul de „securitate națională extinsă”.

CSAT a decis promovarea strategiei către Parlament, pentru aprobare în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Șeful statului este obligat să prezinte acest document până pe 21 iunie, la șase luni de la depunerea jurământului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.