Evenimentul Zilei > Social > Criza Euthyrox și Siofor, pe final. Vlad Voiculescu a dat drumul la import
Criza Euthyrox și Siofor, pe final. Vlad Voiculescu a dat drumul la import

Criza Euthyrox și Siofor, pe final. Vlad Voiculescu a dat drumul la import

Criza Euthyrox și Siofor este pe final, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit căruia în perioada următoare medicamentele vor fi aduse în țară.

Criza Euthyrox și Siofor, pe final. Medicamentele Euthyrox și Siofor se vor găsi, iarăși, în farmaciile românești. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. El a vorbit despre acest subiect în cadrul dezbaterilor asupra moțiunii simple împotriva sa.

Ministrul Voiculescu a anunțat că România va fi aprovizionată, în curând, cu cantități suficient de mari din cele două medicamente.

„Euthyrox şi Siofor – am semnat ordine prin care acestea vor sosi în România foarte curând în cantităţi suficiente pentru pacienţii noştri”, a spus Vlad Voiculescu.

Precizările sale vin în contextul în care aceste medicamente, Siofor și Euthyrox, lipsesc de mai multe luni de pe piața românească. Acestea sunt indispensabile bolnavilor cu afecțiuni tiroidiene și diabet.

Aproximativ 500.000 de români suferă de afecțiuni tiroidiene, conform informațiilor oficiale și cei mai mulți depind de tratamentul cu Euthyrox.

Criza Euthyrox Siofor a ajuns la final

Euthyrox este un medicament esențial în tratarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne a adultului. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților cu cu cancer tiroidian. Levotiroxina sodică, substanţa activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali.

Criza Euthyrox a început să se facă simțită încă de la la începutul anului, în ianuarie.

Abia în luna octombrie, Ministerul Sănătății a emis un ordin care a stabilit un nou preț de import pentru acest medicament. Noul preț aprobat, a fost mai mare decât cel anterior. Astfel, au putut fi importate o cantitate de 400.000 de cutii de Euthyrox.

Moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu a făcut aceste declarații în legătură cu la cele două medicamente în cadrul dezbaterilor asupra moțiunii simple.

Deputații au dezbătut luni, 15 februarie, moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Aceasta a fost intitulată „Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!”.

Moțiunea a fost citită de deputatul PSD Alexandru Rafila, iar dezbaterile au fost aprinse, cu acuzații de ambele părți. Votul pe moțiunea simplă va fi dat într-o nouă ședință a Camerei Deputaților, miercuri.